Slaba mogućnost zapošljavanja i smještaja osoba s invaliditetom u DNŽ

Autor: na 7. rujna 2017.

 

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom,  Anka Slonjšak danas je u posjeti Metkoviću, u sklopu koje je jutros održala sastanak sa predstavnicima gradova Metkovića i Ploča, Županije, institucija i ustanova te predsjednicima udruga osoba s invaliditetom.

Na sastanku su razgovarali o problemima s kojima se suočavaju osobe s invaliditetom u dolini Neretve, pri čemu je istaknuta slaba mogućnost njihova zapošljavanja, nedostatak defektologa u školama te dugotrajna čekanja na odlazak na komisiju za procjenu invalidnosti.

Pravobraniteljica Slonjšak ističe kako je u cijeloj Dubrovačko- neretvanskoj županiji slab oblik skrbi za mlađe osobe s invaliditetom o kojima nema tko brinuti ili žive sa starijim roditeljima te su oni naposljetku često smješteni u neadekvatne ustanove.

„U našem društvu je jako malo podrške obiteljima. Svi roditelji se zasigurno pitaju, gdje će njihova djeca s invaliditetom kada se oni više ne budu mogli brinuti za njih. Rješenje vidim u tome, da gradske vlasti u suradnji s državnim institucijama razmotre izgradnju smještaja za osobe koje mogu samostalno živjeti, a kojima je ipak potrebna određena usluga. Recimo, da se određeno građevinsko zemljište ili stan prenamjeni za smještaj za osobe s invaliditetom koje će se tu osjećati sigurno u svojim sredinama te koje više ne bih bile na teret obiteljima“, kazala je Slonjšak.

U popodnevnim satima pravobraniteljica će obići udruge osoba s invaliditetom na području Metkovića i upoznati se s njihovim radom, a večeras će s početkom u 18 sati, u hotelu Narona održati savjetovanje za roditelje djece s teškoćama na temu „Razina usluga u zajednici za djecu s teškoćama u razvoju i osobe s invaliditetom“.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik