Školarci i Prijatelji obilježili Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Autor: na 1. prosinca 2017.

 

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom koji se obilježava u nedjelju, 3. prosinca, jutros su u prostorijama Udruge osoba s invaliditetom Prijatelj održane radionice s učenicima Osnovne škole Stjepana Radića.

Cilj interaktivnih radionica, koje je vodila radna terapeutkinja u udruzi, Danijela Raič, bio je prikazati djeci probleme invaliditeta te potaknuti ih da sudjeluju u društvenoj socijalizaciji osoba s invaliditetom.  Osim što su educirani o tome kako u različitim situacijama pomoći osobi s invaliditetom, učenicima su istaknuti brojni primjeri aktivnosti koje mogu provoditi sa bližnjima ili kolegama koji  imaju određenu poteškoću.

Ovo je još jedna u nizu radionica koje je Udruga Prijatelj  organizirala s ciljem poboljšanja položaja osoba s invaliditetom. Udruga djeluje već 14 godina, a danas broji više od 270 članova. Voditeljica projekata u udruzi, Marina Mustapić je kazala kako je njihov primarni cilj od početka rada bio doprinositi izgradnji društveno gospodarskog sustava u kojem će se osobe s invaliditetom tretirati tako da će se i u radu i u socijalnoj skrbi uvažavati njihove potrebe i poštovati njihovo ljudsko dostojanstvo.

„Naša udruga je tijekom svog djelovanja potakla određene infrastrukturne projekte u gradu kako bi se osobe s invaliditetom mogle lakše kretati. Također, proveli smo mnogo aktivnosti, a jedan od naših primarnih ciljeva je i zapošljavanje osoba s invaliditetom. Danas naša udruga ukupno zapošljava 50 osoba, a od toga ih je 8 s invaliditetom. Provodimo različite projekte, a među važnijima je „Pružanje usluge osobne asistencije za osobe s invaliditetom“  u sklopu kojeg zapošljavamo 34 osobe“, kazala je Mustapić.

Međunarodni dan osoba s invaliditetom, tradicionalnim domjenkom u nedjelju će obilježiti i Udruga cerebralne i dječje paralize doline Neretve, Leptirići.

 

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik