Restaurirani kip cara Augusta vraća se u stalni postav Arheološkog Muzeja Narona

Autor: na 30. siječnja 2017.

 

Završena je restauracija skulpture božanskog cara Augusta te se ona sutra vraća u stalni postav Arheološkog muzeja Narona  u Vidu.

Ovaj mramorni kip jedan je od 16  pronađenih prije dvadesetak godina, u otkriću koje je i dovelo do otvorenja Arheološkog muzeja. S obzirom da je pronađen u nekoliko dijelova  zbog učvršćenja je morao ponovo proći restauraciju, istaknuo je ravnatelj muzeja, Toni Glučina.

„Problem je bio s pojedinim dijelovima skulpture. Najvažnije je to što je na kipu učvršćena noga i on je sada stabiliziran kako ne bi došlo do urušavanja. Vjerojatno će dobiti  i komad plašta koji dosada nije imao“, kazao je Glučina.

O zahvatima na skulpturi na temelju 3D rekonstrukcije odlučivali su brojni kustosi i povjesničari umjetnosti. Iako stručnjaci ne žele procjenjivati vrijednost skulpture cara Augusta, Glučina naglašava kako je pretjerano govoriti o iznosu od 15 milijuna dolara.

„Etički kodeks nam ne dozvoljava da procjenjujemo vrijednosti skulptura. Kip cara Augusta za nas ima neprocjenjivu vrijednost. Temeljna je skulptura u Muzeju i cijeli je postav ovih nekoliko mjeseci bio nepotpun.  Međutim, iznosi koji se postižu na aukcijskim kućama su prenapuhani“, kazao je Glučina.

Restauraciju  je obavila ekipa profesora i studenata sa splitske Umjetničke akademije predvođena Ivom Donellijem, a konzervatorske zahvate je sufinanciralo Ministarstvo kulture iznosom od 30 tisuća kuna.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik