„Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“- održan prvi koordinacijski sastanak projekta

Autor: na 29. siječnja 2019.

 

U prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Ploče održan je prvi koordinacijski sastanak projekta „Promicanje održivog razvoja prirodne baštine doline Neretve“.

Radi se o kapitalnom ulaganju u zaštitu Neretve, kojemu je cilj, kroz održivo korištenje prirodne baštine, kreirati jedinstvenu ekoturističku destinaciju te pridonijeti društvenom i gospodarskom razvoju ovoga područja.

Na sastanku se utvrđivao plan realizacije projektnih aktivnosti, koje na području Metkovića uključuju postavljanje informativnih ploča i uređenje pješačkih staza kroz značajni krajobraz Predolac – Šibanica u duljini od preko 5 km , postav muzeološke koncepcije za prvu prostoriju Prirodoslovnog muzeja te nabava i postavljanje opreme i sustava tehničke zaštite.

Kroz ostale aktivnosti projekta planira se uređenje posjetiteljskog centra i planinarskog doma u Baćini, izgradnja promatračnice za bioraznolikost  te tematskih staza na Baćinskim jezerima, izradnja edu-eko vrta u sklopu OŠ fra Ante Gnječa u Staševici, edu-eko dječjeg igrališta u Otrić-Seocima te edu- eko kompleksa na brdu Trovro u Rogotinu.

Edukacije o važnosti očuvanja prirode

Osim toga, kroz projekt su planirani i novi edukativno- infrastrukturni sadržaji za povećanje svijesti svih dobnih skupina o važnosti očuvanja zaštićenih dijelova prirode te planovi i mjere za praćenje i upravljanje posjetiteljima.

Ukupna vrijednost projekta je 14 milijuna kuna, od čega je 75% iznosa sufinancirano iz EU fondova. Vrijednost projektnih aktivnosti u Metkoviću je 2, 3 milijuna kuna.

Nositelj projekta je Dubrovačko – neretvanska županija, a partneri su Regionalna agencija DUNEA, Grad Metković, Grad Ploče te Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode DNŽ.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik