Radionice “Rastimo zajedno” uspješno završilo 13 majki

Autor: na 29. siječnja 2019.

U prostorijama Dječjeg vrtića Metković završen je treći ciklus radionica „Rastimo zajedno“ iz UNICEF-ovog programa „Prve tri su najvažnije“.

Na ukupno jedanaest radionica sudjelovalo je 13 roditelja koji su međusobnom razmjenom iskustva obradili teme kojima se promiče dobrobit djeteta. Struktura svake od radionica uključivala je vježbu, kratko stručno izlaganje uz pisani prilog za roditelje te razgovor o određenoj temi među kojima su roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta, vještina slušanja, rješavanje sukoba s djecom te suočavanje s utjecajima iz društvene zajednice.

Cilj edukacije bio je razvijanje poticajnog i nenasilnog roditeljstva koje promiče jačanje roditeljske vještine, a voditeljice programa bile su odgajateljice Davorka Šutalo, Marina Barjaktarović i Karmen Laskač koja je istaknula da roditelji trebaju pružiti emocionalno toplo i podupirujuće okruženje za dijete.

„Prve godine važne su za razvoj svakog ljudskog bića jer tada se mozak najviše razvija. Ako dijete raste u okolini bez dovoljno ljubavi sigurnosti i roditeljske brige njegov će mozak biti znatno drukčiji od mozga djeteta koje raste u emocionalno bogatom ozračju. Roditelji imaju najvažniju ulogu u odgoju djeteta i važno mu je pružiti sigurnost, ljubav, potcaj, vodstvo, a i granice“, rekla je Laskač.

Polaznice radionica su mogle povećati vještinu roditeljstva, naučile su doći do novih rješenja u odgoju i kako biti zadovoljan roditelj uz zadovoljno dijete. Jedna od njih je i Antonela Mustapić koja kaže da je naučila čuti, vidjeti i doživjeti svoje dijete.

„Glavni savjet je biti dijete sa svojim djetetom. Jedino se tako može dan od početka do kraja izgurati bez nekih sukoba između nas i neprestanog plača, potreba i želja koje bih ja trebala razumjeti, a koje do sad nisam doživljavala kako sam trebala. Taj savjet mi je najviše pomogao u tome da s djetetom razvijam komunikaciju u njegovom, a i mome daljnjem rastu i razvoju“, rekla je Mustapić.

Polaznice edukacije dobile su UNICEF-ove diplome za sudjelovanje, a kao i nakon svakog ciklusa radionica, u Dječjem vrtiću će se organiziati i Klub roditelja u sklopu kojeg se s polaznicima održavaju susreti na kojima razgovaraju o određenoj temi i načinima rješavanja pojedinih problema.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik