Proizvođačima mandarina 20 milijuna kuna

Autor: na 24. svibnja 2019.

Vlada Republike Hrvatske usvojila je Program potpore za proizvođače mandarina u ukupnom iznosu od 20 milijuna kuna, kojeg je pripremilo Ministarstvo poljoprivrede.

Cilj potpore je poboljšati ukupne rezultate i održivost proizvodnog potencijala oštećenog zbog velike rasprostranjenosti i štetnog djelovanja sredozemne voćne muhe što uzrokuje dodatne troškove u proizvodnji.

Također, potporom se želi potaknuti provođenje aktivnosti iz Akcijskog plana o poduzimanju mjera za sprječavanje širenja i suzbijanje sredozemne voćne muhe u dolini Neretve, na što će bit obvezni svi korisnici potpore.

Državna tajnica u Ministarstvu poljoprivrede Marija Vučković rekla je da će pravo na potporu imati svi proizvođači koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, odnosno, površinama u ARKOD-u te da će se potpora isplaćivati u jednakim iznosima po hektaru.

“Po našoj procjeni, riječ je o 1800 takvih hektara koji su upisani u ARKOD i koje obrađuju poljoprivrednici iz upisnika poljoprivrede doline Neretve, tako da bi ta potpora trebala po hektaru iznositi oko deset do jedanaest tisuća kuna. Procedura predviđena programom i pravilnikom koji će za nekoliko dana biti objavljeni jednostavna je te će poljoprivrednici odmah nakon objave pravilnika moći početi podnositi zahtjeve. Provedbeno tijelo je naša Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju i očekujemo da će svi biti isplaćeni prije početka ovogodišnje berbe”, rekla je Vučković.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik