Prelazak na bosanskohercegovačku stranu Ulice Marka Marulića dozvoljen isključivo uz pograničnu propusnicu

Autor: na 22. ožujka 2019.

PU dubrovačko-neretvanska je u svrhu točnog izvješćivanja javnosti u odnosu na promet i način prelaska državne granice u Ulici Marka Marulića u Metkoviću, objavila objašnjenje prema kojem građanima bez pogranične propusnice nije dopušten prelazak na bosanskohercegovačku stranu ulice.

Ulica Marka Marulića proteže se uz graničnu crtu između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine te se zapadni dio ulice nalazi se u Republici Hrvatskoj, a istočni u Bosni i Hercegovini. Kroz ulicu se proteže nerazvrstana asfaltirana cesta koja se cijelom svojom dužinom, od oko 1600 metara, nalazi u Metkoviću, odnosno u Republici Hrvatskoj. Državna granica se proteže uz istočni rub nerazvrstane ceste, slijedom čega osobe koje prometuju navedenom cestom ne prelaze državnu granicu.

Kretanje Ulicom Marka Marulića nije ograničeno, ali je prelazak na bosanskohercegovačku stranu dozvoljen isključivo uz posjedovanje pogranične propusnice u koju je upisano prijelazno mjesto „Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela“ ili  uz izdavanje dozvole za jednokratni prijelaz zajedničke državne granice,  a što je uspostavljeno Sporazumom između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine o pograničnom prometu, potpisanim 19. lipnja 2013. u Bruxellesu.

Sve osobe koje preko ceste u Ulici Marka Marulića prelaze na bosanskohercegovačku stranu, a nemaju pograničnu propusnicu u koju je upisano prijelazno mjesto „Ulica Marka Marulića (Metković) – Gabela“ ili nisu ishodile dozvolu za jednokratni prijelaz zajedničke državne granice čine prekršaj iz čl.4. Zakonika o Schengenskim granicama, za koji je propisana kazna zatvora do 30 dana ili novčana kazna u iznosu od 2 000 do 10 000 kuna.

Granični prijelaz Gabela Polje i dalje je otvoren za međunarodni promet i njegova kategorizacija ne utječe na kretanje Ulicom Marka Marulića.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik