Potencijali razvoja ruralnog turizma u dolini Neretve

Autor: na 22. studenoga 2017.

 

U Metkoviću je danas započeo trodnevni seminar pod nazivom „Obrazovanje za turizam na seljačkim gospodarstvima i ruralni turizam“. Organizira ga Hrvatska udruga za turizam i ruralni razvoj „Klub članova Selo“ u suradnji sa Turističkom zajednicom Grada Metkovića, a namijenjen je prvenstveno potencijalnim i registriranim OPG – ovima, turističkim seljačkim gospodarstvima i poduzetnicima u ruralnom turizmu te svima koji rade na razvoju ruralnog turizma.

Tijekom trajanja programa sudionicima će bit predstavljeni pravni okviri za registraciju i rad turističkih seljačkih gospodarstava i mogućnosti financiranja, a dobit će i stručne smjernice o organizaciji boravaka gostiju, oblikovanju ponude te brendiranju i učinkovitoj komunikaciji s javnošću i medijima.

Predsjednica “Kluba članova Selo“ Dijana Katica istaknula je potencijale razvoja ruralnog turizma na području doline Neretve.

„Postoje dva ključna segmenta za razvoj ruralnog turizma – rijeka Neretva i bogata povijesno – kulturna baština. Mislimo da je na ovom području potencijal razvoja dobrih turističkih ruta, bez obzira hoće li one biti kulturno – povijesne ili tematske. To mogu biti putovi mandarine, putovi Napoleona, stećci ili različiti arheološki nalazi. Ovo područje mogu usporediti sa Baranjom i Srijemom gdje se također nalaze velike rijeke Drava i Dunav, koje su jednim dijelom plovne. Ove destinacije su, uz vinske objekte i bogatu kulturno – povijesnu baštinu postale prepoznatljive  turističke destinacije kakva, uz zajednički rad može biti i dolina Neretve“, kazala je Katica.

Kad su u pitanju smještajni kapaciteti, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Metkovića Magdalena Medar – Ujdur ističe kako su potencijali razvoja u starim tradicijskim kućama.

„U neretvanskom kraju imamo stara sela, od kojih su mnoga danas nenaseljena. Osim što se mogu prenamijeniti za smještajne objekte te kuće se mogu prenamijeniti i za ugostiteljske objekte. Kad se taj dio spoji sa turističkim programima berbe mandarina i fotosafarija na Neretvi te sa razvojem različitih kušaona i vinarija, tu bi mogla nastati jedna lijepa turistička priča. Ovu edukaciju smo organizirali upravo iz razloga kako bi ljudima mogli osigurati znanja potrebna za početak poslova vezanih za ruralni turizam te za poboljšanje postojećih sadržaja“, kazala je Medar – Ujdur.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik