Gotovo svako dijete barem jednom žrtva ili počinitelj nasilja

Autor: na 21. studenoga 2017.

 

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana prevencije nasilja nad djecom u Gradskoj knjižnici Metković održana je tribina pod nazivom „Kako spriječiti nasilje i gdje potražiti pomoć“.

Socijalni radnici, pedagozi i psiholozi Vilma Martić, Ana Erceg, Mona Ademi, i Milka Vučić, informirali su sudionike tribine o prepoznavanju svih oblika vršnjačkog nasilja, s naglaskom na nove oblike, učinkovitim metodama prevencije i zaustavljanja nasilja te načinima pružanja pomoći učenicima koji trpe ili provode nasilje.

Vršnjačko nasilje smatra se svakim oblikom ponašanja kojemu je cilj da se djeci ili skupini djece nanese fizička ili psihička šteta. Razlikuje se po obliku, težini, intenzitetu i vremenskom trajanju. Kao novi oblik nasilja među djecom, na tribini je istaknuto nasilje na Internetu, poznato kao cyberbulling. To je nasilje koje obuhvaća situacije kad je dijete ili tinejdžer izloženo napadu drugog djeteta, tinejdžera ili grupe djece, putem interneta ili mobilnog telefona.  Pedagoginja u OŠ Vrgorac Mona  Ademi  istaknula je kako ovaj oblik nasilja za posljedicu ima izazivanje nesigurnosti i osjećaja manje vrijednosti kod žrtava.

„Kad govorimo o nasilju na Internetu, to su većinom negativni komentari na fotografije, slanje uznemirujućih poruka i fotografija, objavljivanje neistinitih informacija o određenoj osobi i lažno u ime te osobe, poticanje mržnje prema određenoj osobi ili skupini koristeći uvredljiv govor ili govor mržnje te stvaranje različitih grupica u kojima se namjerno izostavlja određena osoba ili koje su tematski usmjerene na omalovažavanje i vrijeđanje te osobe“, kazala je Ademi.

Suradnja s roditeljima 

Istraživanja pokazuju da je gotovo svako dijete barem jednom bilo žrtva ili počinitelj nasilja, a djeca koja najčešće postaju žrtve obično se po nekoj karakteristici razlikuju od drugih ili imaju loš socioekonomski status. Među znakovima koji odaju žrtvu nasilja su povučenost, popuštanje u školi  ili izbjegavanje odlazaka u školu. Sudionici tribine složni su kako te znakove mogu ponajprije prepoznati roditelji koji igraju važnu ulogu u prevenciji i zaustavljanju nasilja.

Psihologinja u Zajednici  Papa Ivan XXIII Milka Vučić istaknula je kako u rješavanju ovog problema često nedostaje upravo suradnja s roditeljima te kako se zanemaruje pružanje pomoći djeci koja vrše nasilje.

„Djeca se obično prvo obraćaju roditeljima. Oni bi od prvog trenutka trebali djelovati u suradnji s djetetom i ne raditi njemu iza leđa. Imamo slučajeva u kojima se roditelji na svoju ruku odluče sukobiti sa roditeljima nasilnika i to obično loše završi. Također, često se zanemaruje pomoć djetetu koje vrši nasilje. Po mom dosadašnjem iskustvu, to su obično djeca koja smatraju da je nasilje za njih najfunkcionalnije te da tako mogu postići ono što žele. Mi ih zapravo pokušavamo naučiti da je nasilje pogrešno i da uvijek postoje druge alternative“, kazala je Vučić.

Tribina je održana u organizaciji Udruge „Zajednica Pape Ivana XXIII“, OŠ Don Mihovila Pavlinovića i OŠ Vrgorac, a u sklopu projekta  „NASILJE = nemoć, a NE moć“, kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

DSC_0005


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik