Poljoprivrednicima posebne propusnice- evo kako do njih!

Autor: na 25. ožujka 2020.

 

U cijeloj Hrvatskoj, na snazi je Odluka o zabrani napuštanja mjesta prebivališta i stalnog boravka, a isto je moguće napraviti samo uz propusnice. Ministarstvo poljoprivrede izdaje propusnice za napuštanje mjesta prebivališta poljoprivrednim proizvođačima u sljedećim okolnostima:

– posjednicima domaćih životinja koje su smještene u izdvojenim objektima izvan mjesta prebivališta posjednika, kako bi se omogućio dolazak na farmu;

– proizvođačima poljoprivrednih proizvoda,  kako bi na otvorenom i u zaštićenom prostoru proveli potrebne agrotehničke mjere na svim proizvodnim površinama;

– pčelarima,  kako bi se omogućilo kretanje do košnica jer postoji opasnost da će bez nadzora i pomoći pčelara u vrijeme intenzivnog razvoja pčelinjih zajednica doći do uginuća velikog broja zajednica;

– kako bi se proizvedene količine poljoprivrednih proizvoda mogle dostaviti do krajnjih potrošača ((uključujući mljekomate, otkupne centre i slično) – zbog zatvaranja tržnica neophodno je reorganizirati rad i omogućiti plasman domaće proizvodnje na način da domaća proizvedena roba ne propadne;

– kako bi se omogućila nužna putovanja radi nabavke svih vrsta repromaterijala (sjeme, gnojiva, sredstva za zaštitu bilja, goriva, maziva, rezervni dijelovi, alati, strojevi,… ), bez čega neće biti proizvodnje ove sezone.

Zahtjevi će se zaprimati putem telefona, e-maila ili web forme www.savjetodavna.hr/propusnice. Propusnice će se moći dobiti elektronskim putem (putem elektronske pošte te aplikacija Viber i WhatsApp) ili preuzeti u područnom uredu Ministarstva poljoprivrede.

Poljoprivrednici se mogu za izdavanje propusnica obratiti djelatniku Ministarstva poljoprivrede u Dubrovačko-neretvanskoj županiji putem e-maila ivana.tomac.talajic@mps.hr, 020/671-766, 091/4882-979.

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede i ribarstva uputila je stručno tumačenje vezano za izdavanje propusnica poljoprivrednim proizvođačima.

Propusnica koju izdaju službenici Ministarstva poljoprivrede, nije potrebna poljoprivrednim proizvođačima koji ne napuštaju mjesto prebivališta i stalnog boravka u Republici Hrvatskoj.

Obiteljska poljoprivredna gospodarstava koja su u registru poreznih obveznika i imaju prihod veći od 80 500 kuna smatraju se poslovnim subjektima te imaju pravo izdati Propusnicu Stožera civilne zaštite ovjerenu pečatom i potpisom vlasnika sebi, članovima i zaposlenicima na OPG-u.

Ministarstvo poljoprivrede izdaje propusnicu nositeljima i članovima OPG-a koji nemaju zaposlene osobe i koji nisu u registru poreznih obveznika.

Osobe koje nisu nositelji niti članovi OPG-a ne mogu dobiti Propusnicu po osnovi obavljanja poljoprivrednih radova, izuzev pčelara koji su u evidenciji Hrvatskog pčelarskog saveza i posjednika domaćih životinja koji su upisani u Registar farmi.

Građanima Republike Hrvatske za obavljanje poljoprivrednih aktivnosti na poljoprivrednim resursima koji se nalaze izvan teritorija Hrvatske, službenici Ministarstva poljoprivrede ne izdaju Propusnice. U tim slučajevima potrebno se obratiti Stožerima civilne zaštite i Ravnateljstvu policije.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik