Policijska postaja Metković poziva na odgovorno korištenje otvorenog plamena

Autor: na 15. ožujka 2019.

Zbog velikog broja požara na otvorenom prostoru koji su na području Doline Neretve zabilježeni u posljednje vrijeme, Policijska postaja Metković poziva građane na odgovorno ponašanje prilikom obavljanja radova u polju i korištenja otvorenog plamena.

Djelatnici policijske postaje upozoravaju i da je Zakonom o zaštiti od požara i Županijskom odlukom o provođenju posebnih mjera zaštite od požara, do 1. svibnja spaljivanje korova dozvoljeno samo uz poduzimanje propisanih mjera zaštite od požara.

Prije početka loženja vatre potrebno je o tome obavijestiti nadležnu vatrogasnu postrojbu, oko mjesta požara očistiti travu i ukloniti zapaljivi materijal, osigurati vodu i druga sredstva za gašenje, te ne napuštati mjesto loženja dok se vatra nije u potpunosti ugasila.

Požari predstavljaju opasnost za ljude i mogu uzrokovati veliku materijalnu štetu. Negativno djeluju na močvarne ekosustave, smanjuju biološku raznolikost, ubrzavaju eroziju zemljišta te mijenjaju mikroklimu i vodne režime.

Građani se pozivaju da upozorenje shvate ozbiljno kako bi se smanjila opasnost i šteta od požara i izbjegli vlastitu odgovornost prilikom nadzora policijskih službenika nad spaljivanjem.

U slučaju bilo kakvih korisnih saznanja o osobama koje spaljivanje obavljaju suprotno zakonskim propisima ili na područjima na kojima je to zabranjeno, građani se mole da o tome obavijeste policiju pozivom na broj 192, putem mobilne aplikacije MUP – Sigurnost i povjerenje ili elektroničkom poštom na pp.metkovic@mup.hr.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik