• Nekategorizirano

Policijsko upozorenje o napadima zlonamjernih računalnih programa

Autor: na 18. ožujka 2016.

 

U posljednje vrijeme ponovo su zabilježeni napadi na računalne sustave korištenjem zlonamjernih računalnih programa koji šifriraju podatke na računalima korisnika čime onemogućuju njihovo daljnje korištenje, a za povrat podataka u izvorno stanje nepoznati počinitelji napada traže otkupninu plaćanjem u virtualnoj valuti (BitCoinu) u iznosu od 3 BitCoina protuvrijednosti oko 8 000 kuna.

Napad na računalni sustav je najvjerojatnije izvršen slanjem poruke elektroničkom poštom u kojoj je primatelj navođen na određenu poveznicu (link), tj. adresu internetske stranice te je primatelj neopreznim korištenjem prateći link aktivirao kriptovirus koji je promijenio ekstenzije datotekama na tom računalu kao i na svim računalima koja su sa tim računalom poveza u mreži korisnika.

Policijska uprava dubrovačko-neretvanska je do sada evidentirala nekoliko ovakvih napada i to na računalne sustave pravnih osoba. Kako plaćanje otkupnine ne garantira korisniku da će njegovi kriptirani podaci biti vraćeni u izvorni oblik, Policijska uprava ne savjetuje plaćanje otkupnine, a da bi se štetne posljedice izbjegle potrebno je što češće raditi kvalitetan i ažurirani povrat (backup) svih podataka te koristiti se sigurnosno ažuriranim operativnim sustavima.

Policija podsjeća građane da ne otvaraju poruke elektronske pošte iz nepoznatih izvora, odnosno da ne otvaraju datoteke koje se u prilogu takvih poruka nalaze ili pak pokreću poveznice-linkove na tim istim porukama.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik