Pobjeda Nizozemske na Euroviziji očekivana, ali i zaslužena

Autor: na 20. svibnja 2019.

Na finalu Eurovizije održanom u subotu u Tel Avivu pobjedu je odnio nizozemski predstavnik Duncan Laurence s pjesmom „Arcade“.

U večeri u kojoj su se natjecatelji predstavili s prosječno kvalitetnim pjesmama, samo otvorenje bilo je jedno od tri-četiri svijetle točke. Voditelji su uglavnom bili neprimjetni i nezanimljivi, a Madonna je svoj, na sva zvona najavljivan nastup, odradila sve samo ne kvalitetno i dostojno kraljice popa.

Možda je najsvjetlija točka bio nastup bivših pobjednika Eruovizije i drugih zvijezda Eurosonga koji su ispjevali i pjesmu „Hallelujah“, izraelsku pobjednicu natjecanja 1979.

U natjecateljskom dijelu nastupilo je 26 država i nastupi se, čast izuzecima, po ničem nisu istaknuli. Prva je nastupala Malta s brzim ritmom pjesme „Chameleon“, a uslijedile su Albanija, Češka i Njemačka koja je s pjesmom „Sister“ na kraju večeri od publike zasluženo dobila nula bodova budući da dvije djevojke koje jedna dugoj viču “Sestro! Sestro!“ bez razrađenog scenskoga nastupa nije ono s čime se publika može povezati.

Nakon Njemačke nastupao je veteran Eruosonga, Sergey Lazarev. Srcolomac Sergey je nastupao s pjesmom Scream i nastup mu je vizualno bio i više nego u redu, ali, kao i 2016., natjecanje je završio na trećem mjestu.

Foto: Thomas Hanses/ eurovision.tv

Nastup Danske bio je neupečatljiv, San Marina očekivano loš budući da su predstavnici pjesmom “Say Na Na Na” još u polufinalu pokazali da natjecanje ne shvaćaju ozbiljno.

Sjeverna Makedonija je u glasovanju prošla vrlo zanimljivo. Pjesmu „Proud“ pjevala je Tamara Todevska i, iako ništa posebno i novo nije donijela na pozornicu, dugo je držala prvo mjesto dok su se zbrajali glasovi žirija. Kod žirija je, ipak, na kraju bila druga, a u ukupnom poretku osma.

Foto: Andres Putting /eurovision.tv

Žiri je kao najbolju pjesmu izabrao Švedsku s pjesmom „Too Late for Love“, ali, kako je dobila samo 93 boda od gledatelja, natjecanje je završila šesta. Slovenija je laganom pjesmom „Sebi” osigurala trinaesto mjesto, a Cipar je bio svoja kopija od prošle godine.

Nastup Nizozemske, ovogodišnje pobjednice došao je kao osvježenje i osvojila je srca Europe. Nizozemska je od samog početka bila favorit na kladionicama, ali pokazala je da za pobjedu na Eurosongu nije potrebno napadati vizualne i slušne receptore gledatelja, niti imati tužnu priču o predstavniku. Jednostavan, ali razrađen nastup, uz kvalitetan glazbeni aranžman istaknuo ju je u moru sličnih pjesama.

Foto: Andres Putting /eurovision.tv

Grčka je ove godine, kao i naš Roko, nastupala s krilima, ali ni njoj nisu puno pomogla budući da je na kraju bila 21. Izrael je nastupao s opernim pjevačem i scenom posuđenom od Eurosonga sedamdesetih. Nije dobio simpatije žirija i gledatelja te je bio 23.

No, publiku su oduševili Norvežani s pjesmom „Spirit in the Sky“. Osim vedrine kojom se istaknula među laganim pjesmama, pažnju su privukli i dubokim vokalom jednog od pjevača koji je na pozornicu donio i vikinški ugođaj.

Velika Britanija ni ove se godine nije usrećila i natjecanje je tradicionalno završila zadnja, a Island je pjesmom u stilu techno-punka osiguralo ukupno deseto mjesto. Nisu šokirali samo pjesmom budući da su izražavanjem potpore Palestini tijekom dodjele bodova prekršili pravilo o tome da se politika ne smije upletati u natjecanje, što je publika u areni jako loše primila, a voditelji su ih samo mogli ignorirati.

Foto: YouTube screenshot

Estonija, Bjelorusija i Azerbajdžan na pozornicu, osim robota i lasera, nisu donijeli ništa novo, a Francuska se predstavila već starom pričom o jednakosti i unutarnjoj ljepoti. Italija je sličnom temom natjecanje završila druga. Srbija također nije dobro prošla sa pjesmom „Kruna“ te je bila 17., a Švicarska je kopirala prošlogodišnji nastup Švedske.

Australija je pjesmom „Zero Gravity“ prešla granice Eurovizije. Pjevačica i dvije plesačice ljuljaju se na polugama kao da su u Zemljinoj orbiti, i pjevaju jako veselu pjesmu o post-porođajnoj depresiji. Unatoč neobičnoj temi, mnogi ovogodišnji europski predstavnici od Australije bi mogli bi naučiti o tome kako se predstaviti na Eurosongu.

Foto: Andres Putting /eurovision.tv

Natjecanje je zaključila Španjolska s nastupom idejno sličnim nastupu Luke Nižetića s pjesmom „Brutalero“ na ovogodišnjoj Dori. Španjolskoj su jedino nedostajali strip junaci.

Jedna od lošijih i kontroverznijih Eruovizijskih večeri završila je napetim glasovanjem u kojem se do zadnjeg trenutka nije znalo hoće li pobjednik biti Nizozemska ili Švedska, a glavni zadatak domaćinima sljedeće godine je da organizira natjecanje koje će ipak zaslužiti publiku od gotovo 200 milijuna ljudi.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik