Osnovnoškolci od drveta izrađivali ukrase u obliku rode

Autor: na 27. veljače 2019.

U prostorijama Volonterskog centra Dobra održana je radionica na kojoj su djeca i mladi dobili uvid o značaju starih neretvanskih zanata.

Riječ je o prvoj od četiri radionice koje će bit održane u sklopu projekta „Aktiva – pozitiva br. 2“ kojeg provodi Udruga Dobra u partnerstvu s Općinom Zažablje i gradom Metkovićem.

Radionicu je vodio Ivan Volarević koji učenike Osnovne škole Stjepana Radića uči raditi s drvetom.

„Izrađivali smo vrstu mobile, ukras za kuću u obliku rode koja maše krilima. To nije toliko karakteristično za naše područje, već za sjevernije, ali kako je roda močvarna ptica, vezana je za dolinu Neretve. Druga radionica će biti vezana više za Neretvu i tradicijske zanate. Izrađivat ćemo replike starinskih škrinja koje su bile u neretvanskim kućama, samo u manjoj verziji, sa karakterističnim ukrasima. U njima se nekad čuvala dota, odjeća i posteljina“, rekao je Volarević.

Mladi će učiti i o izradi trupica i lađa, a ciljevi projekta “Aktiva-pozitiva br.2” su razvoj civilne inicijative, unapređenje kvalitete života, volonterstva, socijalne kohezije i razvijanje ruralnog i ostalog turizma na području doline Neretve, a posebna pažnja u projektu pridaje se ženama i njihovim obiteljima te djeci i mladima.

„Cilj je da djecu, odnosno, mlade, što više približimo tradicijama i običajima ruralnog područja te da nastave širiti znanje na buduće naraštaje“, rekao je Branimir Vučković, voditelj projekta.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik