U našoj županiji više od 2600 oboljelih od „Alzheimerove bolesti i ostalih demencija“

Autor: na 19. svibnja 2016.

 

U organizaciji Udruge Otac Ante Gabrić i Doma za starije osobe i rehabilitaciju Metković danas je Beba Pažin dopredsjednica Dubrovačke udruge skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija održala predavanje na temu „Alzheimerova bolest i ostale demencije“.

U svijetu danas od ove bolesti boluje preko 50 milijuna ljudi. Samo u Hrvatskoj preko 100 tisuća, a u našoj županiji više od 2 600 ljudi.

Kada počinje i koji su joj simptomi?

„Demencija je najrašireniji oblik Alzhimerove bolesti. Može početi puno ranije, čak 10 godina prije nego što itko od ukućana primijeti. Počinje sa promjenom osobnosti. Čovjek više ne radi one stvari koje je radio, a na koje su se ukućani navikli. Na primjer, ne želi se brijati, ići u šetnju, nego se povuče, sam bi izlazio vani. S vremenom simptomi postaju očiti, ljudi odu vani s autom, a vrate se bez njega ili se ne znaju vratiti; ne ponašaju se dolično.“

Uz lijekove vrlo je važno promjeniti i način ishrane.

“Treba promjeniti hranu, početi jesti zdravo, treba se riješiti glutena, zapakiranih proizvoda. Mi nemamo vremena i pod stresom smo cijeli dan, cijeli život, pa onda samo uzmemo gotovo jelo koje nosimo kući. Naši mlade izlaze vani i ne znaju se zabaviti bez alkohola, a to sve djeluje na demenciju i može se izbjeći.”

 


 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik