Nema više zaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Autor: na 19. lipnja 2020.

 

Nema više zaraženih koronavirusom u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, tri mjeseca nakon zabilježenog prvog slučaja zaraze 19. ožujka, objavio je u četvrtak Županijski stožer civilne zaštite nakon sastanka na kojem je nazočio i ministar zdravstva Vili Beroš kao i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut.

Sastanku na temu aktivnosti sprječavanja širenja koronavirusa u DNŽ su uz župana Nikolu Dobroslavića, zamjenicu Žaklinu Marević, zamjenika Joška Cebala (ujedno i načelnika Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije) nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, saborski zastupnik Branko Bačić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i ravnatelj civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, predstavnici zdravstvenih ustanova s područja županije, članovi Stožera CZ DNŽ te pročelnica UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je nakon sastanaka kako je pandemija koronavirus kriza u kojoj se dosad nitko nije ranije našao.

”Razgovarali smo o novim okolnostima i izazovima. Interes nam je da nam dođe što više turista, ali to nosi određenu opasnost. Zadatak ekspertne skupine Ministarstva zdravstva bio je razviti mehanizme postupanja u svim slučajevima, a zamolio sam članove stožera da nema opuštanja. Neke stvari trebamo i predvidjeti jer je optimalno ako smo korak ispred virusa”, rekao je Beroš.

Ministar Beroš je rekao kako je situacija pod kontrolom bez obzira na današnje povećanje broja oboljelih na nacionalnoj razini.

”Svi oboljeli koji su došli iz inozemstva nisu turisti, već hrvatski građani ili susjednih zemalja, koji su tamo bili u kraćim posjetima. Imamo spreman niz mjera kojima ćemo takvo kretanje ograničiti, ukoliko vidimo da se idućih dana slučajevi ponavljaju”, naglasio je Beroš te dodao kako se treba pridržavati svih epidemioloških mjera.

Ravnatelj Civilne zaštite i pomoćnik ministra unutarnjih poslova Damir Trut rekao je kako se na sastanku županijskog stožera govorili o koronavirusu, ali i protupožarnoj te turističkoj sezoni.

”Sve smo sagledali i želimo stožer pripremiti za sve aktivnosti. Zadovoljan sam radom ovog županijskog Stožera, oni su školski odradili sve zadaće. Stožeri će i u ljetnim mjesecima ostati aktivni”, izjavio je Trut.

Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Joško Cebalo rekao je kako je nakon otvaranja granica i s početkom turističke sezone došlo do rasta kretanja ljudi kroz županiju, čime se povećava rizik ponovne pojave pozitivnih na koronavirus na jugu Hrvatske.

”Da do tog ne bi došlo s epidemiološkim službama pripremamo mjere i upute za hotelske kuće, privatne iznajmljivače i ugostiteljske objekte, a razrađujemo i protokole kako postupati u slučajevima pojave zaraze među gostima”, rekao je Cebalo.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je nepostojanje zaraženih koronavirusom rezultat rada Vlade RH te nacionalnog i županijskog stožera, kao i svih drugih službi i ustanova.

”Brojni su pridonijeli da smo zasad suzbili pandemiju. Naravno da su ključnu ulogu imali građani, koji su odgovorno slijedili sve mjere i upute. Vjerujem da ćemo znati odgovoriti i na mogući drugi val, koji ne bi trebao biti bitna opasnost kad imamo ovakve ljude”, zaključio je Dobroslavić.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik