Ministar Beroš u Dubrovniku povodom uspostavljanja ovogodišnje Hitne helikopterske službe

Autor: na 19. lipnja 2020.

 

Povodom uspostavljanja ovogodišnje Hitne helikopterske medicinske službe tijekom ljetne sezone, na helidromu pokraj Opće bolnice Dubrovnik održana je u četvrtak pokazna vježba na kojoj je uz župana Nikolu Dobroslavića sa zamjenicima Žaklinom Marević i Joškom Cebalom nazočio i ministar zdravstva Vili Beroš, saborski zastupnik Branko Bačić, pomoćnik ministra unutarnjih poslova i Ravnatelj civilne zaštite Damir Trut sa suradnicima, gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ravnatelj Zavoda za Hitnu medicinu Luka Lulić, ravnatelj OB Dubrovnik Marijo Bekić, ravnatelj Doma zdravlja Dubrovnik Branko Bazdan i pročelnica UO za društvene djelatnosti Jelena Dadić.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je ovom prilikom kako je ustroj Hitne helikopterske medicinske službe prioritet hrvatskog zdravstvenog sustava, kako bi se osigurala dostupnost zdravstvene zaštite svima.

”Studija je točno odredila koliko bi nam helikopterskih baza trebalo, kako bismo pokrili Hrvatsku. Postoje projekcije, ali se to ne može ustrojiti brzo. Sama nabava i isporuka helikoptera potraje dvije do tri godine ili više. Ali je jasno da nam ovakav model treba, a uobičajen je u EU. Ne možemo dozvoliti da Hrvatska nema nešto što EU ima”, naglasio je Beroš.

Podsjetio je kako od početka mandata govori o potrebi ustroja hitne helikopterske medicinske službe u čitavoj državi i cjelokupnom vremenu.

”Tim u Zračnoj luci Dubrovnik je jedan od sedamnaest timova mladih, obrazovanih i kvalitetnih ljudi raspoređenih na frekventnim prometnicama koji iznimno pomažu u sezoni. To daje dodatan osjećaj sigurnosti turistima, ali i građanima. Koriste isti ovaj helikopter, koji je adekvatno opremljen”, ustvrdio je Beroš.

Napomenuo je kako novi zakon o zdravstvenoj zaštiti daje mogućnost izvanbolničke specijalističke skrbi, što je posebno bitno za dalmatinske otoke.

”Nema logike da na dijagnostičke ili kontrolne preglede svakodnevno deseci pacijenata s otoka dolaze u velike centre. Ima smisla da specijalist jednom tjednom na otok. Time se čuvaju radni dani, a sve je funkcionalnije”, objasnio je Beroš.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako važnost službe pokazuje podatak o prosječnih 160 intervencija godišnje.

”S ovom smo službom puno brži i spašavamo ljudske živote koji su nam najdragocjeniji. Zato je ovo važan segment zdravstvene zaštite na našem području, jer ispunjamo našu obvezu o ‘zlatnom satu’. Služba nam je potrebna tijekom cijele godine i drago mi je što tu ideju podržava i ministar Beroš”, izjavio je župan Dobroslavić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za hitnu medicinu Luka Lulić istaknuo je kako je županija geografski izdužena, dislocirana i s puno otoka pa je ova služba od velikog značaja.

”Krajnje točke županije su udaljene skoro 200 kilometara, daleko od bolnica u Dubrovniku ili Splitu. Helikopter je presudan za spašavanje života u hitnim slučajevima. Nadam se da će služba prerasti iz ljetne u cjelogodišnju, i to na području cijele Hrvatske”, rekao je Lulić.

Sporazum o suradnji kod provedbe zračnog prijevoza (hitnu helikoptersku medicinsku službu) Dubrovačko-neretvanska županija potpisala je s Ministarstvom unutarnjih poslova i Ministarstvom zdravstva za razdoblje od 19. lipnja do 15. rujna 2020. godine.

Sporazum o suradnji obuhvaća prijevoz životno ugroženih, ozlijeđenih ili oboljelih osoba na području županije, čime je omogućeno pravovremeno pružanje hitne helikopterske medicinske skrbi svim hitnim pacijentima na udaljenim otočkim i cestovno nedostupnim područjima za vrijeme ljetne turističke sezone. Program se provodi petu godinu zaredom.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik