Movember – što je to i zašto ga trebamo obilježavati

Autor: na 8. studenoga 2016.

Movember – za njega ste čuli bar na Facebook zidu vaših prijatelja, obavezno uz sliku pažljivo oblikovanih brkova. No, iza simpatičnog imena i (vjerojatno) simpatičnih brkova krije se ozbiljna poruka i akcija – podizanje svijesti o bolestima koje pogađaju muškarce.

Movember je skraćenica od riječi moustache (brkovi) i November (studeni), a kod nas često koristi i naziv „brkati studeni“. Pokret je započeo 2003. u Australiji, a akcija se uskoro proširila cijelim svijetom. Primarna bolest o kojoj se tijekom brkatog studenog želi podignuti svijest je rak prostate, ali akcije su usmjerene i na ostale oblike raka  i duševnih bolesti od kojih obolijevaju muškarci.

Movemberovci podsjećaju na to da se ranim otkrivanjem raka prostate povećava šansa za izlječenje te da su glavni razlozi izbjegavanja redovitih pregleda i liječnika strah da će posjet liječniku rezultirati odlaskom u bolnicu. Tu je i mišljenje da se za pregled nema vremena ili nezainteresiranost, kao i izbjegavanje razgovora o raku zbog osjećaja nelagode. Brkati studeni ove bolesti stavlja u prvi plan.

Glavni način obilježavanja Movembera je puštanje brkova i njihovo održavanje kroz studeni, a organiziraju se i akcije prikupljanja donacija za borbu protiv raka, kao što su humanitarni maratoni i zabave. Za najbolji film o uzgajanju brkova dodjeljuje se međunarodna nagrada Moscar te se bira Međunarodni muškarac Movembera.

Ako želite obilježiti brkati studeni, znate što vam je činiti – pustite brkove i razgovarajte o tome zašto to činite, a usput možete vidjeti i kako vam pristaju. 🙂

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik