Mogućnosti volontiranja u Metkoviću

Autor: na 5. prosinca 2017.

 

Danas se obilježava Međunarodni dan volontera. Tim povodom je u Gimnaziji Metković održano predavanje voditeljice projekata u Volonterskom centru Dobra, Simone Pavlović koja je učenicima govorila o vrijednosti volontiranja i pravima koje volonteri imaju.

Volontiranje je dobrovoljno ulaganje osobnog vremena, truda, znanja i vještina kojima se obavljaju usluge ili aktivnosti za opću ili dobrobit druge osobe, a bez želje za financijskom dobiti. Volontirati se može formalno u organizacijama i institucijama te neformalno u svakodnevnim životnim situacijama.

Volontere u Metkoviću koordiniraju Gradsko društvo Crvenog križa, udruge te Volonterski centar Dobra. U centru, koji djeluje od 2015. godine,  okupljaju 50 –  ak volontera, organiziraju volonterske akcije te surađuju s ustanovama, udrugama i školama s područja grada Metkovića.

Pavlović je kazala kako su akcije solidarnosti u predblagdansko vrijeme, Predolca te različite radionice sa starijima i učenicima samo neke u kojima sudjeluju volonteri.

„Kroz cijelu godinu trudimo se da imamo što više volonterskih akcija i da što više uključimo djecu koja su u osnovnim i srednjim školama tako da i na taj način dugoročno promičemo volontiranje. Imamo različite akcije, poput kreativnih radionica sa djecom te starijim i nemoćnim osobama, akcije zaštite okoliša, a u ovo predblagdansko vrijeme imat ćemo i akciju „Uljepšaj baki Božić“ koja će trajati od 11. do 21. prosinca. U sklopu te akcije, prikupljene higijenske potrepštine i namirnice, skupa s volonterima, dijelit ćemo potrebitima iz Metkovića i okolice“, kazala je Pavlović.

Škole i volontiranje

Radionica je dio aktivnosti projekta „Škola ambasador Europskog parlamenta“ kojeg metkovska gimnazija provodi od prošle školske godine. Voditeljica projekta, profesorica Branka Vladimir ističe kako je cilj projekta, između ostalog i informirati javnost i učenike o radu udruga civilnog društva te potaknuti ih da sudjeluju u njihovim aktivnostima, među kojima je i volontiranje.

„Mislim da većina učenika prvi put čuje za mogućnosti volontiranja u Metkoviću, a želimo da prepoznaju vrijednosti volontiranja te da se uključuju u aktivnosti koje se provode u lokalnoj zajednici. Na taj način, promoviraju se i udruge civilnog društva i angažiranost građana“, kazala je Pavlović.

Međunarodni dan volontera obilježava se od 1985 godine, s ciljem skretanja pažnje na važnost volonterskog rada te podizanja njihove vidljivosti na međunarodnoj, nacionalnoj i lokalnoj razini.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik