Metkovske udruge potiču starije osobe na aktivan društveni život

Autor: na 14. prosinca 2017.

 

U prostorijama Udruge Otac Ante Gabrić danas je održano predavanje psihologinje Milke Vučić i socijalne radnice Maje Grgurinović koje su korisnicima organiziranih dnevnih aktivnosti govorile o važnosti društvenog života u starijoj životnoj dobi.

Iako se u posljednjim desetljećima životni vijek značajno produžio, predavačice su istaknule kako se i stil života uvelike promijenio. Zbog ubrzanog načina življenja, mlađe generacije često nemaju vremena za starije članove obitelji, koji umirovljenjem smanjuju socijalne kontakte.

Psihologinja Milka Vučić je kazala kako su upravo socijalni kontakti izravno povezani sa emocionalnim zdravljem, a osobe koje imaju ispunjen društveni život, pokazuju i značajno manje kognitivno opadanje pri čemu sporije gube pamćenje i pažnju te imaju bolju koncentraciju.  Starijim osobama, ističe, važna su  i međugeneracijska druženja.

„Mislim da bi se ta međugeneracijska druženja trebala bazirati na tome da stariji uče mlađe, jer se u trećoj životnoj dobi javlja i osjećaj beskorisnosti u društvenoj zajednici. Također, mi često zaboravljamo da su oni velika baza znanja i mudrosti te druženje sa starijima može biti od višestruke koristi za mlađe“, kazala je Vučić.

Metković uspješan u socijalizaciji starijih

Socijalna radnica Maja Grgurinović naglašava kako je bez obzira na obitelj, važno poticati starije da sudjeluju u aktivnostima koje se događaju u društvenoj zajednici. Pri tome veliku ulogu imaju udruge civilnog društva. Uspoređujući Metković s ostalim sredinama, istaknula je kako su upravo udruge koje okupljaju starije osobe, napravile veliki pomak u njihovoj socijalizaciji u društvo.

„U posljednje vrijeme civilno društvo dosta radi na tom području. Organiziraju se dnevne aktivnosti, usluge prijevoza te Pomoć u kući što na ovom području funkcionira i ide u jednom izrazito dobrom smjeru. Država svojim sredstvima pomaže i zapošljava mlade osobe, a starije osobe imaju više sadržaja u zajednici kojeg mogu iskoristiti za svoju dobrobit“, kazala je Grgurinović.

Ovo predavanje prva je suradnja Udruge Otac Ante Gabrić i Zajednice Pape Ivana XXIII. Održano je u sklopu programa organiziranih dnevnih aktivnosti koje su dio projekta „Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi“. Financira ga Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu  politiku.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik