Metković ujedinjen za bolju zdravstvenu skrb

Autor: na 19. prosinca 2018.

 

Građani Metkovića i okolice danas su na mirnom prosvjedu ispred Doma zdravlja uputili poruku o nužnosti poboljšanja zdravstvene zaštite, kako u Metkoviću, tako i u cijeloj Hrvatskoj.

Na čelu s organizatorima, građanskom inicijativom „Mame i tate iz Metkovića i okolice“, prosvjednici su poslali poruku ministru zdravstva, Milanu Kujundžiću o nužnosti izmjene zastarjelog Pravilnika o medicinsko-biokemijskoj analizi u liječničkim ordinacijama, po kojemu trenutno nije dozvoljeno korištenje CRP/streptokok analizatora u pedijatrijskim ordinacijama.

„Izmjenama ovoga Pravilnika mi želimo da se ovaj uređaj nalazi u liječničkim ordinacijama i na hitnom prijemu, kako bi se u što kraćem roku saznala dijagnostika, tj. je li dijete ugroženo ili nije. Ovo nije jedini problem kada je u pitanju zdravstvena zaštita u Metkoviću. Udaljeni smo od bolnica, a najbliža bolnica je ona u Dubrovniku, od koje nas dijele dvije granice. U periodu koji nam je potreban da dođemo do 200 km udaljene bolnice, može se svašta dogoditi, kao što se, nažalost, događa“, kazala je predstavnica inicijative, Maja Komazin.

Predsjednica inicijative, Ivanka Taslak kazala je kako su promjene u zdravstvenom sustavu nužne te je istaknula da su ih iz Ministarstva zdravstva pozvali na sastanak.

„Na sastanak u Ministarstvo idemo 27. prosinca i nadamo se da će taj sastanak ponuditi konkretna rješenja koja su nam potrebna. Ja sam samo majka koja želi ostati u ovom gradu i koja želi da moja djeca ostanu ovdje živjeti“, istaknula je Taslak.

Prosvjedu je nazočio i gradonačelnik Metkovića, Dalibor Milan koji je kazao kako grad stoji iza stavova prosvjednika.

„Ovdje sam prvenstveno došao kao otac dvoje djece. Svi znaju da je grad podržavao kupnju dvaju analizatora i da smo osigurali sredstva. Međutim, zbog Pravilnika nas je liječnička komora odbila. Smatram da se Pravilnik treba mijenjati te da analizatori moraju biti u pedijatrijskim ordinacijama“, kazao je Milan.

Organiziranje mirnog prosvjeda potaknuo je slučaj preminulog devetogodišnjeg Gabrijela Bebića te nezadovoljstvo građana organizacijom rada Hitne pomoći i Doma zdravlja Metković tijekom vikenda, kad nema dežurstava u medicinsko-biokemijskom laboratoriju te u kabinetu za rengenski i ultrazvučni pregled.

U nastavku pogledajte fotogaleriju i video prijenos s prosvjeda.Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik