Metkovci podržali Dan narcisa – borbe protiv raka dojke

Autor: na 24. ožujka 2018.

 

Simboličnom prodajom narcisa članovi Udruge oboljelih od malignih bolesti „Život“ obilježili su Dan narcisa – borbe protiv raka dojka.

Dan narcisa predstavlja jedan od najvažnijih događaja u aktivnostima podrške svim oboljelima od raka.

Cilj humanitarne akcije je osvijestiti žene na važnost redovitih pregleda u prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke.

Naime, iako u Hrvatskoj postoji Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojki u sklopu kojeg žene mogu obaviti mamografski pregled dojki svake dvije godine, odaziv je znatno manji u odnosu na ostale europske zemlje.

„Odaziv žena u Hrvatskoj na Nacionalni program je oko 60 %, a u ostalim europskim zemljama preko 90 %. To je velika razlika. Pregledi su iznimno važni i zato želim poručiti svim ženama da kad dobiju poziv,a posebno kad su u rizičnoj skupini, neka se odazovu. Uvijek je bolje spriječiti nego liječiti“, kazala je predsjednica Udruge Život, Zdenka Draženović.

Psihosocijalna podrška

Udruga Život osnovana je u travnju 2016. godine i trenutno broji 40 članova. Od ukupnog broja članova većina ih je imala ili trenutno ima rak dojke. Osim što za svoje članove pruža pomoć pri liječenju, udruga pruža i psihosocijalnu pomoć koja je za oboljele iznimno važna.

„Sa svakog našeg druženja naše članice su zadovoljne jer znaju da nisu same i da ne postoji nikakva stigma. Mi razgovaramo, zezamo se i pomažemo  jedni drugima. Naravno, imamo i stručnu liječničku pomoć te pravnu pomoć jer vrlo je važno informirati ih u njihovim pravima. I još nešto što je vrlo važno, imamo vrlo dobru suradnju s fizikalnom terapijom gospođe Josipe Jerković koja je po povoljnim cijenama osigurala terapije za naše članice“, kazala je Draženović.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik