‘Makovci’ premijerno izveli Matićevu “Pomutnju”

Autor: na 20. siječnja 2018.

Pred brojnom publikom u kazališnoj dvorani Gradskog kulturnog središta 19. siječnja 2018. premijerno je izvedena predstava Pomutnja autora Gorana Matića u režiji Jasne Jukić i u izvedbi glumaca Metkovskog amaterskog kazališta.

Pomutnja je satirično-humoristični komad o životnoj priči Paške Baverina koji je prošloga stoljeća morao iseliti u Ameriku. Iza sebe je ostavio ženu Veselu u posljednjem stadiju trudnoće koja mu je rodila kćer Milu. On je ostao u Americi, ponovno se oženio i cijeli svoj život financijski pomogao ženi i rodbini. Barem su oni tako mislili. Predstava počinje organizacijom Paškine sahrane na kojoj se skupljaju susjedi, rodbina i prijatelji… I kako već biva u trenutcima rijetkih okupljanja, ispredaju se  različite priče iz prošlosti, svode se računi, ne štedi se na podbadanjima i prikrivenim motivima koji se svode na materijalnu ostavštinu dragoga pokojnika. Na kraju, kao deus ex machina, pojavljuje se Paškin posinak Juan Carlos koji im otvara oči i otkriva cijelu istinu o Paškinoj sudbini… Priča zadobiva obraćenički karakter kakav smo navikli vidjeti u Matićevim djelima. Autor se ne zadržava na razotkivanju krute stvarnosti, već nastoji publici odaslati poruku…

Makovci su dobro odigrali svoje role, na trenutke se gubio dojam da je riječ o amaterima. Uvjerljivo su tumačili svoje likove što je publika osjetila i uzvraćala spontanim pljeskom i smijehom. Uloge su tumačili Ana Veraja (Vesela), Željka Bulić (Tonka), Jure Talajić (Jozo), Vinko Vuković Liska (Švabo), Marijeta Kežić (Mila), Manuela Šiljeg Malezija (Anka) i Josip Talajić (Juan Carlos). Šaptačice, koje su ulijevale sigurnost glumcima na pozornici, bile su Nikolina Romić Jadranka Bulić.

Za stenografiju je zaslužan Ivica Ivaniš Kulija, a majstor svijetla je bio Milenko Družijanić Druja.

Goranu Matiću je ovo peti dramski komad od 2014. koji se premijerno izvodi u metkovskom kazalištu. Možemo reći da je trenutno najplodniji neretvanski dramski pisac čija se dijela izvode. Od 2014. je s Framašima Župe sv. Ilije izveo čak tri komada Smisao Božića, Pravo na život Pravilnik za brakMakovci su u zadnje dvije godine izveli dva njegova djela Preko reda i Pomutnju. Goran je autor i recitala o o. Anti Gabriću Naš Ante Neretvanski koji su izveli su članovi dramskih skupina svih metkovskih škola.

Svakako moramo spomenuti redateljicu predstave, glumicu u Kazalištu Marina Držića, rođenu Splićanku, Jasnu Jukić koja je svoju profesionalnost i vještinu utjerala u kosti metkovskim amaterima. Plod njihove suradnje je uspješna  premijera predstave Pomutnja za koju očekujemo skoru reprizu.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik