“Logor”, najnoviji singl grupe M.O.R.T.

Autor: na 22. veljače 2018.

“Logor”, najnoviji singl grupe M.O.R.T. s još uvijek aktualnog albuma “Tužna Kocka” jedna je od centralnih točaka albuma i tematski prtedstavlja završni komad antiratne trilogije zajedno s pjesmama “Lažna arkadija” i “Olovni vojnici”.

Redatelj spota je mladi talentirani video umjetnik iz Sinja, Dominik Belančić, a lokacija snimanja  je ista ona na kojoj su niti mjesec dana ranije koncertom pred 500 ljudi proslavili 5 godina djelovanja benda i 5 godina od albuma prvijenca “Vrhunsko Dno” – sinjska Vojarna, alternativna kulturna žila kucavica koja je nedavno izgorjela pod sumnjivim okolnostima.

Osim što je zaustavljen rad udruga koje su u sklopu Vojarne kreirale kulturno-umjetnički program i što su izgorjeli glazbeni instrumenti, stopiran je i rast mladih bendova koji su tu ostvarivali svoje prve korake. Još jedan javni prostor za mlade izbrisan je s kulturne karte Hrvatske.
Ne može se ne primjetiti da takvih slučajeva ima još. Kulturni prostori se zatvaraju, ruše i sabotiraju, a istovremeno otvaraju prave vojarne i uvodi obvezni vojni rok. U takvom vremenskom nizu izgorena zgrada vojarne od koje su ostali samo zidovi i željezna vrata i bend koji usprkos svemu svira unutra savršeno simbolizira način života i prostor gdje živimo.

Sam tekst pjesme pokušava osvijestiti pojedinca i osvijetliti stanje u kojem se nalazi te predložiti neke mehanizme obrane. Krizna vremena zahtijevaju dobar um, dobre riječi i dobra djela, a ne okretanje glave od zla ili, još gore, prepuštanje niskim vibracijama. Čovjekov potencijal je beskonačan u oba smjera. Ne smijemo dopustiti da se ljudska egzistencija svede na logor. Probudimo se iz lošeg sna i dosanjajmo hrabro bolji svijet za sve nas.

“Sanjati odvažno, voljeti snažno,
Sve drugo je lažno, sve drugo je lažno”


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik