Listopad – mjesec borbe protiv raka dojke

Autor: na 4. listopada 2018.

Listopad se obilježava kao mjesec borbe protiv raka dojke, a Nacionalni dan borbe protiv raka dojke u Hrvatskoj se svake godine obilježava 7. listopada.

Prema Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju, što je moguće ostvariti redovitim pregledima, koji uključuju samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki.

Rak dojke najčešći je rak od kojeg obolijevaju žene u Hrvatskoj, a nastaje kad normalne žljezdane stanice dojke promijene svojstva i počnu nekontrolirano rasti, umnožavati se i uništavati okolno zdravo tkivo.

Iako se najčešće javlja u dobi iznad 50 godina, može se javiti i u mladih žena. Simptomi na koje treba obratiti pozornost i potražiti liječničku pomoć, a mogu upućivati na rak dojke su čvor u dojci, iscjedak iz dojke, promjene na koži dojke, uvučena bradavica, crvenilo, otok dojke te povećani limfni čvorovi ispod pazuha.

U Hrvatskoj je krajem 2006. godine započeo Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke u kojem se žene u dobi od 50 do 69 godina jednom u dvije godine pozivaju na besplatnu mamografiju. Cilj je programa smanjiti smrtnost od raka dojke za najmanje 25 posto i otkriti rak u početnom stadiju u što većem postotku, da bi liječenje bilo uspješnije.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik