Koje su mogućnosti korisnika kredita u švicarskim francima?

Autor: na 9. listopada 2018.

 

U organizaciji Udruge Franak u Metkoviću je održana javna tribina na kojoj je članica Upravnog odbora udruge, Anita Perkov Kalebota, korisnicima kredita u švicarskim francima govorila o njihovim mogućnostima nakon presude Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske u kolektivnoj tužbi protiv osam banaka.

Naime, pravomoćnom presudom je potvrđeno kako je svih osam tuženih banaka ugovaralo nepoštene i zbog toga ništetne, odnosno nevažeće ugovorne odredbe o valutnoj klauzuli te nepoštene i nezakonite promjenjive kamatne stope.

Anita Perkov – Kalebota je istaknula kako je ova presuda kruna višegodišnjeg rada Udruge Franak.

„Banke su kamatne stope mijenjali na nezakonit način, valutna klauzula je rasla, a nas nitko prilikom potpisivanja ugovora nije upozorio da bi eventualni rast tečaja mogao postojati. Upravo presuda iz 2014. godine po kojoj je kamatna stopa nezakonita te upravo presuda iz 2018. godine koja potvrđuje nepoštenu valutnu klauzulu je dokaz onoga što smo od početka govorili. Naš cilj je još da se ujednači sudska praksa u smislu ništetnosti cijelog ugovora, a ne samo ovih dviju odredbi“, kazala je Perkov – Kalebota.

Ipak, kolektivna presuda ne znači i povrat novca za korisnike kredita u švicarskim francima, već je njihova sljedeća mogućnost podizanje privatnih tužbi protiv banke.

„Korisnici kredita u švicarskim francima mogu u dogovoru sa svojim odvjetnicima podići privatne tužbe za ništetnost kamatne stope i ništetnost valutne klauzule. Međutim, ono što mogu još staviti kroz tužbu je ništetnost cijelog ugovora. Kombinacija tih triju elemenata može postojati, ali svaki korisnik će u dogovoru sa svojim odvjetnikom birati na koji način će složiti tužbu“, ističe Perkov – Kalebota.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik