Kod liječenja herpesa zostera važan brzi početak liječenja

Autor: na 29. travnja 2019.

U prostorijama U prostorijama Udruge „Otac Ante Gabrić“ magistra farmacije Ana Kraljević održala je predavanje o herpesu zosteru, virusu s kojim se posebno teško nose starije osobe.

Kraljević je istaknula da bolest nastaje kao posljedica sekundarne aktivacije varicella-zoster virusa koji kod prve infekcije uzrokuje vodene kozice. Do reaktivacije virusa može doći zbog slabljenja imuniteta, teške bolesti ili kod tjelesne i emocionalne traume.

Za postavljanje dijagnoze herspesa zostera obično su dovoljni klinička slika i simptomi bolesti. Započinje općim osjećajem slabosti, uz blagu vrućicu, peckanjem i bolovima na jednoj strani tijela. Nakon nekoliko dana dolazi do pojave mjehurića, a zahvaćeno područje postaje osjetljivo, bolno i može svrbjeti.

Važno je javiti se što prije obiteljskom liječniku kako bi liječenje započelo unutar 72 sata od izbijanja osipai i smanjilo se bolno stanje i koje zahvaća živce koje može potrajati mjesecima ili godinama nakon epizode herpesa zostera.

Predavanje je održano u sklopu organiziranih dnevnih aktivnosti za starije osobe i projekta „Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi“.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik