Kampanja “Pravo za starije”

Autor: na 29. prosinca 2015.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana ljudskih prava u hotelu Narona održana je kampanja pod nazivom „Pravo za starije“, koja je okupila korisnike udruge Dobra i Otac Ante Gabrić, te korisnike Doma za starije i nemoćne osobe.

 

????????????????????????????????????

Današnji svijet, u kojem informacije kruže pametnim telefonima i sličnim tehnološkim dostignućima, je „moderan“ i nepristupačan starijim osobama, pa su se kroz ovu kampanju korisnici imali priliku upoznati sa svim pravima u sustavu socijalne skrbi, ali i informirati o ugovorima o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju. Predavanje su održale pravnica Ivana Matić i socijalna radnica Višnja Gabrić.

????????????????????????????????????

Matić je pravna savjetnica na projektu „Socijalna integracija starijih osoba u životu zajednice“, a u svom izlaganju dotakla se prava na minimalnu novčanu naknadu za samca, prava na doplatak za pomoć i njegu, prava na troškove ogrjeva, te socijalnih usluga koje pružaju stručni radnici centra za socijalnu skrb. Nazočne je informirala o besplatnom pravnom savjetovalištu koje udruga Dobra održava svakodnevno ponedjeljka do petka u vremenu od 8:30-12:30h.

????????????????????????????????????

Socijalna radnica Gabrić govorila je o pravima za smještaj koji koriste osobe starije životne dobi, naglasivši kako je važno na vrijeme zatražiti svoje mjesto u centru, jer postoji lista čekanja. Smještaj je socijalna usluga koja osim usluge stanovanja može obuhvatiti uslugu prehrane, njege, brige o zdravlju, fizikalne terapije i slično.

Na kraju programa, aktivisti udruge Dobra podijelili su nazočnima Priručnik o pravima osoba starije životne dobi.

????????????????????????????????????

 

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik