Kako očuvati zdravlje u zimskom razdoblju?

Autor: na 30. studenoga 2017.

 

U prostorijama udruge Otac Ante Gabrić danas je održano druženje sa specijalisticom pulmologije, dr. Darkom Volarević koja je korisnicima govorila o pripremama za očuvanje zdravlja u nadolazećem zimskom periodu.

Osim promjene vremena, u zimskom razdoblju, mijenja se i čovjekov način života u kojemu je manje tjelesne aktivnosti u odnosu na toplije periode godine.

Upravo u zimskom razdoblju, više od 200 virusa napada čovjekov dišni sustav , a učestale su i respiracijske infekcije. Dr. Volarević je istaknula kako je nužno razlikovati infekcije lagane prehlade gornjih dišnih putova koje ne zahtijevaju farmakološko liječenja antibioticima, od prehlada virusnog porijekla koje se često kompliciraju. Među tim prehladama je, ističe i gripa.

„Lagane prehlade gornjih dišnih putova javljaju se 1 do 6 puta godišnje, a kod djece i do 12 puta. Samoodržavanjem, one se rješavaju u 3 do 5 dana. U cilju prevencije takve vrste prehlade potrebno je raditi na općim, higijenskim i dijetetskim mjerama što znači da je potrebno odmarati se, paziti na prehranu i unos vitamina. Međutim, među prehladama virusnog porijekla, gripa je najteži oblik. Treba voditi računa o tome da gripa može napraviti ozbiljne poremećaje zdravlja i utjecati na ishod drugih kroničnih bolesti, posebice kod rizičnih skupina. Mjera kojom najučinkovitije možemo prevenirati takve situacije je zasigurno cijepljenje protiv gripe“, kazala je dr. Volarević.

Druženje je održano u sklopu ciklusa Briga o zdravlju u trećoj životnoj dobi.

 

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik