Jesu li trešnje čudotvorno voće?

Autor: na 30. svibnja 2017.

 

Još od davnina trešnje su bile na dobrom glasu. Ovim ukusnim plodovima pridavao se čitav niz ljekovitih svojstava, od lijeka za giht i artritis, do hrane za dobar san.

Do nedavno sve se to smatralo narodnom medicinom, no istraživanja su dala i znanstveni temelj svim tim pričama. Nismo daleko od dana kada će vam liječnik reći «Uzmi 10 trešanja i nazovi me ujutro.»

Zdravstvene dobrobiti ovog prekrasnog voća idu u korak s njegovim oblikom i bojom. U atraktivnim slatkim bobicama skrivaju se korisni sastojci koji višestruko pridonose zdravlju i ljepoti.

Odličan su izvor vitamina A, B1, B2, B3, B6, C i K te minerala kalija, kalcija, željeza, bakra, mangana, magnezija, fosfora i cinka.

Sadrže prehrambena vlakna, celulozu, pektin, organske kiseline (jabučnu, limunsku, vinsku) te nešto proteina i ugljikohidrata.

Zbog bogatstva antioksidansa trešnje su izvrsni borci protiv slobodnih radikala, koji svojim djelovanjem višestruko štete ljudskom organizmu. Posebno su bogate antocijaninima i proantocijaninima. Ovi antioksidansi su odlični saveznici u suzbijanju simptoma astme i alergija, a poznati su i kao snažna prirodna protuupalna sredstva.

Potiču proizvodnju kolagena – proteina ključnog za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Svježe trešnje su dobre za otklanjanje fizičke i umne iscrpljenosti, stoga ih ponesite u ured i grickajte kao međuobrok.

Da je trešnja ukusno i zdravo voće, to nam je poznato, ali peteljka trešnje krije čudesna ljekovita svojstva poznata od davnina.
Možda ste vidjeli kod nekih starijih ljudi kako suše peteljke trešanja.
Zapravo, peteljke uspješno liječe oboljenja bubrega i mokraćnih kanala, čak i kod pijeska i kamena u bubregu.

Budući da im je sada sezona, uživajte i u trešnjama  i u njihovim peteljkama…..

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik