Analiza i smjernice proizvodnje mandarina doline Neretve

Autor: na 20. prosinca 2019.

U organizaciji Udruge proizvođača agruma i povrća „Neretvanska mladež“, u Opuzenu je predstavljen dokument „Analiza i smjernice proizvodnje mandarina doline Neretve“.

Dokument je izrađen kako bi se uvrstio u Strategiju razvoja poljoprivredne proizvodnje Republike Hrvatske i druge vezane dokumente, te kako bi se radilo na razvijanju poljoprivrede doline Neretve, a izradili su ga predsjednik Udruge „Neretvanska mladež“ Željko Bjeliš, voditeljica OPG-a Tiha Blažević, magistra agronomije Maja Babić te Srednja poljoprivredna i tehnička škola Opuzen s ravnateljicom Ivanom Filipović.

U dokumentu je prikazana tehničko-tehnološka analiza proizvodnje mandarina, zatim, zdravstveno stanje mandarina te štetni organizmi za nasade, stanje u ekološkoj proizvodnji doline Neretve, ekonomsko i sociološko stanje kod uzgajanja i otkupa mandarina, gustoća nasada, mogućnosti za razvoj agroturizma te demografija doline Neretve koja utječe na poljoprivredne aktivnosti.

U analizi se, također, između ostalog, da je većina nasada mandarina starija od 20 godina, te da većina OPG-ova radi sa zastarjelom opremom.

Prikazane su i smjernice za daljnji razvoj poljoprivrede vezane uz mandarine, a autori smatraju da bi Strategijom za razvoj poljoprivrede trebalo odrediti površine pod različitim kulturama u dolini Neretve i zatim planirati mjere ruralnog razvoja, kojima bi se omogućili bolji radni i životi uvjeti za poljoprivrednike.

Dokument „Analiza i smjernice proizvodnje mandarina doline Neretve” možete pronaći na ovoj poveznici.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik