• Nekategorizirano

Postavljanje novih uređaja za ispitivanje kakvoće vode

Autor: na 13. srpnja 2016.

Zbog sve izraženijeg zasalanjivanja podzemnih voda u dolini Neretve, Hrvatske vode su na Ušću Nereve proteklog tjedna započele s radovima na postavljanju uređaja pomoću kojih se uzimaju uzorci za ispitivanje kakvoće vode .

Putem solarnih panela koji se postavljaju, Hrvatske vode će dobivati podatake na računalu i u svakom trenutku znati stanje podzemnih voda.

Voditeljica projekta Mirjana Švonja rekla nam je što se sve mjeri:

„Nova oprema se sastoji od sondi sa senzorima za mjerenje razine vode, temperature vode, otopljenog kisika, specifične vodljivosti, slanosti te ukupljeno otopljenih tvari. Mjerit će se i PH, razina mutnoće, amonijaka, nitrita, klorida i natrija. Dobili bismo kvalitetan nadzor tako da možemo vidjeti što možemo učiniti da bi zapravo stanje voda na tom području popratili i konačno tu zaslanjenost na neki način ublažili.“

Radovi će se odvijati na četiri lokacije: na opuzenskom Ušću, kod crpne stanice Vidrice, kod agrometeorološke stanice i u poslovnom dvorištu neretvanskog sliva, tako da će se s ovim novim bušotinama stanje podzemnih voda  u Donjoj Neretvi pratiti na ukupno osam lokacija.

Vrijednost radova iznosi 330 tisuća kuna, a novac je osigurala Svjetska banka.  Radovi bi trebali završiti do kraja srpnja.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik