Hod solidarnosti izbjegličkom rutom

Autor: na 26. listopada 2017.

 

“Solidarity walk 4 km/h” naziv je putopisnog predavanja kojeg je putopisac Goran Blažević održao sinoć u Gradskoj knjižnici Metković.

Blažević je na putovanje krenuo krajem studenog prošle godine, iz grada Petre u Jordanu. Tijekom petomjesečnog hodanja, dugog 3280 km, pratio je putove po kojima su se kretale izbjeglice iz Sirije i Irana.

Tako je prohodao Jordan, Palestinu, Cipar, Tursku, Grčku, Makedoniju, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku.

Istaknuo je kako je ovim putovanjem želio postići tri cilja – ukazati na problem sirijskih izbjeglica, prikazati lijepu i ljudsku stranu religije islama te pokazati srodne točke kršćanstva i islama.

„Odabrao sam tu početnu točku jer je Jordan zemlja s najviše izbjeglica na svijetu. Također, htio sam pokazati da između islama i kršćanstva postoji puno poveznica. Činjenica je da su to Abrahamske religije i da počinju iz istog izvora. Međutim, mene je najviše potaknula činjenica da su tisuće izbjeglica svakodnevno dolazile u Hrvatsku i velik dio hrvatske javnosti dočekivao ih je jako dobro. Međutim, kod određenog dijela ljudi postoji neki strah i predrasude, stvorene lošim slikama koje nam posljednjih godina dolaze s Bliskog istoka. Cijela ideja bila je da pozovem ljude na solidarnost prema izbjeglicama, o kojima se ne govori puno od dana kada je zatvorena Balkanska ruta“, kazao je Blažević.

Blažević je tijekom putovanja pisao blog i dnevnik, čiji je sadržaj, u kombinaciji s fotografijama, pretočio u nedavno izdanu knjigu „Svilim“.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik