Gradsko vijeće- grad podijeljen na 5 komunalnih zona, povećane plaće u gradskoj upravi

Autor: na 31. siječnja 2019.

 

Gradski vijećnici sinoć su usvojili prijedlog odluka o komunalnom doprinosu i komunalnoj naknadi, kojima je grad Metković, umjesto na dosadašnje dvije, podijeljen na 5 komunalnih zona.

Prve dvije obuhvaćaju određena područja na lijevoj i desnoj obali grada Metkovića, a treća, četvrta i peta prigradska naselja Prud, Vid, Dubravicu i Glušce. Sukladno tome, jedinična vrijednost doprinosa iznosit će od 50 do 70 kuna, a visina komunalne naknade neće se mijenjati za prvu zonu, dok će za ostale biti nešto niža.

„Bitno je istaknuti da građanima neće biti veći iznos, nego manji. Dosadašnja situacija s dvije zone nije bila pravedno raspodijeljena. Komunalne zone odredili smo na osnovu stupnja komunalne uređenosti i udaljenosti od središta grada. Mislim da smo na ovaj način to pošteno podijelili te ćemo, ukoliko se ukaže potreba za ponovnom promjenom, to i napraviti. Ipak, nadam se da će Grad Metković uskoro postati u cijelosti prva komunalna zona, jer imam informacije da ćemo do svibnja potpisati ugovor za projekt „Aglomeracija Metković“, kazao je gradonačelnik Dalibor Milan.

Povećanje plaća

Na sjednici Gradskog vijeća povećane su i plaće gradskim službenicima i gradonačelniku te naknade za rad zamjenicima gradonačelnika. Tako će zamjenici gradonačelnika, bez zasnivanja radnog odnosa dobivati naknadu od 3 tisuće kuna mjesečno, dok će plaća gradonačelnika iznositi nešto više od 10 tisuća kuna mjesečno.

„Proračun je u odnosu na 2017. godinu povećan za gotovo 50 %, na puno projekata se radi. Riječ je o  17 projekata u vrijednosti od 30 milijuna kuna. Te projekte treba dobiti i provoditi i stoga želim nagraditi gradske službenike. Što se tiče povećanja moje plaće, do sada sam imao plaću od 9 i pol tisuća kuna, no ako usporedim svoju plaću sa plaćama gradonačelnika u okruženju te gradova sa sličnim proračunom, ja i dalje imam najmanju plaću. Također, moji zamjenici su do sada radili besplatno, a sada će imati ovu naknadu jer imaju svoje obveze u gradu“, kazao je Milan.

Na sjednici je usvojen i Program mjera poticanja poduzetništva, za kojeg je u 2019. godini osigurano 500 tisuća kuna te Program potpora u poljoprivredi, za kojeg je do 2020. osigurano milijun i 300 tisuća kuna.

Također, uz studentske karte, Grad će financirati i dvije povratne ili četiri jednosmjerne karte učenicima koji srednju školu pohađaju u Dubrovniku te prijevoz učenika u srednje škole u Makarskoj.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik