Gradski proračun za iduću godinu 81 milijun kn – vijećnici MOST- a napustili sjednicu Gradskog vijeća

Autor: na 21. prosinca 2018.

 

Gradski vijećnici sinoć su usvojili proračun Grada Metkovića za 2019. godinu koji iznosi 81 milijun kuna. Projekcija proračuna za 2020. godinu iznosi 82 milijuna kuna, a za 2021., 83 milijuna kuna.

Planirana sredstva za iduću godinu raspodijelit će se ponajviše na projekte gradnje objekata i uređenja komunalne infrastrukture, među kojima su rekonstrukcija odlagališta otpada na Dubravici, izgradnja infrastrukture u Poslovnoj zoni Dubravica te triju kružnih tokova na području grada, energetska obnova Gradske sportske dvorane, uređenje rive u Vidu te prostora oko Središnjeg Dječjeg vrtića.

Grad će i iduće godine isplaćivati božićnice umirovljenicima, izdvajati sredstva za novorođenu djecu te pružati financijsku potporu poljoprivrednicima i poduzetnicima. Uz stipendije, studentima će se sufinancirati dvije povratne autobusne karte do mjesta studiranja, a za zdravstvenu zaštitu, izdvojeno je 500 tisuća kuna, koje će se, u dogovoru sa ravnateljima zdravstvenih ustanova raspodijeliti prema potrebama.

„Ovo je najveći proračun u povijesti grada, a u odnosu na proteklu godinu uvećan je za 30 milijuna kuna. Pazili smo i na razvojne i na socijalne elemente, pri čemu bi kao jedan od najvažnijih elemenata izdvojio to da je grad prvi put u povijesti izdvojio sredstva koja će biti usmjerena prema poboljšanju zdravstva. Također, za projekte građenja ove godine izdvojili smo 20 milijuna kn, uz koje će se grad infrastrukturno promijeniti. Npr. ulažemo u infrastrukturu Poslovne zone Dubravica, koje je na natječaju gotovo već polovica rasprodano. Nakon ovog natječaja, ići će novi, na kojemu ćemo vjerujem, rasprodati i cijelu“, kazao je gradonačelnik Dalibor Milan.

Odbijeni amandmani oporbe

Proračun je usvojen bez glasova vijećnika Mosta, koji su, zbog odbijanja njihovih amandmana, napustili sjednicu Gradskog vijeća. Iz Mosta su, između ostalog predložili pomoć obiteljima s 3 ili više djece, sufinanciranje liječničkih specijalizacija, ulaganje u dijagnostičke uređaje te ulaganje u obrazovanje, u vidu osnivanja centara izvrsnosti.

„Razlog našeg napuštanja sjednice je taj što gradonačelnik smatra da mi nismo građani ovoga grada i očito nemamo pravo donositi odluke. Odbili su se svi naši amandmani, za koje smatram da su usmjereni za dobrobit ovoga grada i građana. Ja ću prva pohvaliti dobre projekte u proračunu i smatram da ih zaista ima, ali za naše odbijene amandmane nismo dobili nikakva realna objašnjenja i imam dojam da su odbijeni samo zato što smo Most“, kazala je vijećnica Katarina Taslak.

Koalicija SDP- HSU predložila je 4 amandmana među kojima su sufinanciranje prijevoza učenika te postavljanja liftova u zgradama, financiranje osnivanja i rada Savjeta mladih, povećanje sredstva za rad mjesnih odbora te organiziranje brdsko biciklističke utrke kupa Hrvatske u sklopu poticanja razvoja turizma.

Iako ni njihovi amandmani nisu usvojeni, vijećnik Siniša Bebić je podržao proračun.

„U dosadašnjem radu u gradskom vijeću, sve ono što je gradonačelnik nama obećao, to je i ispunio. Cilj mi je dobiti što više sredstava za olakšanje života naših sugrađana te sam tako tražio povećanje iznosa za božićnice umirovljenicima i to smo dobili. U vidu toga, za sada nema razloga da mu ne vjerujemo, jer je meni bitna nečija riječ. Niti jedan proračun ne može biti idealan, ali mislim da je razvojan te nadasve socijalan“, kazao je vijećnik Bebić.

Proračun je podržao i nezavisni vijećnik Stipe Gabrić Jambo.

„Ugodno sam iznenađen i zadovoljan jer je proračun razvojan.  Vidi se da se u gradu nešto događa i da se radi te sam zbog toga podržao proračun“, kazao je Gabrić.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Pročitajte više

Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik