Glas naroda: Rad nedjeljom, da ili ne?

Autor: na 10. ožujka 2017.

Posljednjih dana aktualno pitanje u Hrvatskoj je zabrana rada nedjeljom. Dio je to plana za demografsku revitalizaciju Hrvatske kojim se želi postupno ograničiti rad nedjeljom tako da se on odobri samo sezonski ili da se ograniči broj radnih nedjelja. Prema Eurostatovoj statistici, 8, 3 % hrvatskih radnika redovito radi nedjeljom, dok ih je 28, 3 povremenih što Hrvatsku stavlja na prvo mjesto rada nedjeljom na razini EU. Pitali smo građane Metkovića za mišljenje o ovoj temi.

 

Antonela Krstičević

„Smatram da bi rad nedjeljom trebalo u potpunosti ukinuti i to što prije. Nedjelja je dan za obitelj i za razonodu na što svaki čovjek ima pravo. Svi bi se mogli postepeno prilagodit tome da npr. trgovine ne rade nedjeljom”, kazala je Antonela Krstičević.

 

 

Mirela Bebić„Zbog vremena u kojem živimo i načina života, zapravo smo mi potrošači ti koji smo stvorili rad nedjeljom i naviknuli se na njega.  To se može promijeniti, ali samo kada bi tu naviku mijenjali iz korijena. Promijenjenim navikama svi bi mogli imati koristi- potrošači, poslodavci i radnici”, ističe Mirela Bebić.

Boris Franić

„Već je bilo govora o tome. Ja sam za to da se ukine jer bi svaki čovjek trebao imati barem jedan slobodan dan u tjednu”, naglašava Boris Franjić.

 

 

 

 

Ana Dominiković i Snježana Volarević

 

„Mislim da treba radit ali kompromis je taj da taj rad mora bit adekvatno plaćen. Ako se može radit i ako ima posla, treba se radit. Čujem ljude koje rade nedjeljom u nekim centrima i s obzirom da su više plaćeni, automatski su i zadovoljni. Međutim, znam one i koji nisu. I mislim da ovaj problem ponajviše pogađa žene. Dakle, nemam ništa protiv rada nedjeljom, ali ako je isti kvalitetno plaćen”, kazala je Ana Dominiković Murzetani.

„Svaki prekovremeni rad  ili rad nedjeljom te praznikom mora se dodatno platit barem 3 puta više. I jedino tako možemo funkcionirati i napredovati u svakom smislu. Jedino bi na taj način bilo pošteno prema radnicima”, rekla je Snježana Volarević.

Branko Medak

 

„Nedjeljom treba odmarat. Mislim da je 6 dana u tjednu dovoljno za rad, a sedmi dan se i Bog odmorio, pa se možemo i mi posvetit svojoj obitelji”, ističe Branko Medak

 

 

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik