„Forum Naronitanum“- srž svih istraživanja u Naroni

Autor: na 19. srpnja 2018.

 

U sklopu Metkovskog ljeta  sinoć je u Galeriji Gradskog kulturnog središta predstavljena knjiga „Forum Naronitanum“,  autora Emilija Marina i suradnika.

Uz autora, knjigu su predstavili urednica Miroslava Topić, ravnatelj Arheološkog muzeja Narona Toni Glučina te arheolog dr. sc. Smiljan Gluščević.

Knjiga „Forum Naronitanum“  na 450 stranica donosi sukus svih istraživanja u Naroni, počevši od 1907. pa do 2005. godine, pri čemu je najveći dio publikacije posvećen obradi malih nalaza i materijalnih ostataka, od kojih je najviše keramike.

Valorizacija arheološke baštine 

Prof. Emilio Marin ističe kako je u istraživanja stare Narone ušao vođen željom da se spasi i valorizira njezina arheološka baština.

„Tada, krajem osamdesetih i početkom devedesetih godina imao sam osjećaj da je krajnje vrijeme da se spasi arheološka baština Narone kojoj je prijetio potpuni zaborav. Ova knjiga je finale tih mojih istraživanja i vrlo sam sretan što je ona objavljena“, kazao je Marin.

Ravnatelj Arheološkog muzeja  Narona, Toni Glučina  istaknuo je da je  ova publikacija  druga u nizu knjiga koja je objavljena u muzejskoj ediciji  „Katalozi i monografije“.

„Knjiga je dio te serije kojom publici želimo predstaviti nalaze antičke Narone te dočarati im svakodnevni život antičkog čovjeka koji je živio u Naroni“, kazao je Glučina.

Svi sudionici sinoćnjeg predstavljanja knjige istaknuli su veliku ulogu i  doprinos nedavno preminuloga  voditelja  restauratorske radionice Arheološkog muzeja u Splitu, Branka Penđera koji je 40 godina neumorno radio na istraživanju Narone.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik