• Nekategorizirano

Energetska obnova višestambenih zgrada

Autor: na 1. prosinca 2016.

U Metkoviću  je održana radionica na temu natječaja za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, nazočnima su objasnili način i uvjete prijave na ovaj natječaj.

Raspisan je od strane Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje će iz Europskog fonda za regionalni razvoj, projekte obnove sufinancirati sa 60 %.

Aktvnosti koje će natječajem bit sufinancirane su obnova fasade i krova, izmjene stolarije na stanovina, zamjena energenata za grijanje te rekonstrukcija sustava grijanja.  Maksimalni iznos bepovratnih sredstava po zgradi bit će 13 milijuna kuna, dok će minimalni bit 100 tisuća kuna. Na natječaj se mogu prijaviti upravitelji zgrada i predstavnici stanara, a Mladen Ilijević, iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je istaknuo koji su uvjeti prihvatljivosti za pojedinu zgradu.

„Uvjeti su da više od pola stanara bude suglasno, da je u pitanju višestambena zgrada koja ima više od 66% stambene namjene, da posjeduje akt o građenju kojim potvrđuje svoj legalitet te čini jedinstvenu arhitektonsku cjelinu“, kazao je Ilijević te dodao kako je potrebna i minimalna ušteda energije od 50 %.

Projektne prijedloge za ovaj natječaj, potrebno je dostaviti Fondu za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do 16. siječnja, a početkom 2017. godine, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, raspisat će natječaj i za energetsku obnovu obiteljskih kuća.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik