Crkvena glazba i običaji u Župi sv. Nikole Biskupa u Metkoviću

Autor: na 3. prosinca 2016.

„Moje djetinjstvo duboko je vezano uz crkveno pjevanje, pa sam željela dati skroman doprinos očuvanju tradicijskog pučkog naslijeđa svoje župe“, rekla nam je Marija Maja Jerković, autorica knjige „Crkvena glazba i običaji u Župi sv. Nikole Biskupa u Metkoviću“, koja je predstavljena u prostorijama Pastoralnog centra oca Ante Gabrića.

Sa zapisivanjem pučkih napjeva u notno crtovlje, Maja je započela već 2010- te godine kako bi bili dostupni budućim generacijama. Knjiga je podijeljena na osam dijelova koji sadrže opise obreda i napjeva za sve važnije blagdane, detaljan opis župe sv. Nikole, te notni prilog s opisanim pučkim pjevanjem.
Predstavili su je, uz autoricu, recezenti izv. prof. mr. art. Šime Marović i doc. mag. komp. Blaženko Juračić koji su u stručnom dijelu i pridonijeli njezinoj realizaciji.
„Osim mojih mentora, profesora Juračića i Marovića, koji su mi savjetima pomogli u stvaranju knjige, u istraživanju su sudjelovali mnogi župljani, pučki pjevači te članovi pučkog zbora župe sv. Nikole“, istaknula je Maja.

Tradicija pučkog pjevanja 

Pučko pjevanje, tradicijsko je obilježje župa neretvanskog kraja, no prema riječima autorice, ono se u svakoj od župa razlikuje prema određenim segmentima.
„Pučko pjevanje proizašlo je iz katoličke liturgije, ali i angažiranosti pjevača koji unose dio svoje osobnosti, tako da se napjevi razlikuju, što je posebice vidljivo u Velikom tjednu i kod sprovodnog obreda“, kazala je Maja te dodala, kako u neretvanskom kraju postoji veliki broj aktivnih pučkih pjevača zbog kojih tradicijsko pjevanje još uvijek odolijeva naletu modernije glazbe klapskog tona.

Rođena Metkovka, Marija Maja Jerković, magistrica je glazbene umjetnosti, a od 1994. godine aktivno sudjeluje u glazbeno-scenskim manifestacijama na području grada Metkovića i šire. Zaposlena je kao učiteljica solfeggia u Osnovnim glazbenim školama u Metkoviću i Opuzenu, a od 2006. godine ravna mješovitim zborom Gospe Karmelske na Bagalovićima.

Napisala: Ana Vučković

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik