Elektrifikacija općina Metković, Opuzen, Ploče i Vrgorac

Autor: na 19. listopada 2017.

 

U Gradskom kulturnom središtu Metković sinoć je predstavljena knjiga „Elektrifikacija općina Metković Opuzen, Ploče i Vrgorac“, autora Vladislava Vlade Štimca.

Autor u knjizi opisuje povijesni i tehnički pregled uvođenja i širenja elektroopskrbe u našim krajevima te daje niz osobnih iskustava i zapažanja skupljenih tijekom dugogodišnjeg rukovođenja Elektroneretve Metković.

Autor ističe kako je prva žarulja u Metkoviću zasvijetlila 1900. godine u tvrtki i kući Vida Gluščevića, dok se ostatak grada za osvjetljenje koristio petrolejskim lampama. Proces elektrifikacije Metkovića započeo je 1938. godine, dok je u godinama nakon Drugog svjetskog rata započela izgradnja i rekonstrukcija postojeće električne mreže, a 60- ih masovna elektrifikacija općina Metković, Opuzen, Ploče i Vrgorac.

„Kad sam došao u Metković našao sam dvije karijole, jedno biciklo, nekoliko ljudi te staru centralu gdje sam bio smješten i koja je radila od 1939. do 1942. a onda je Metković 5-kilovoltnim dalekovodom spojen na centralu u Mostaru. Međutim, taj dalekovod je bio toliko loš da bi prilikom jednog udara groma cijelo područje ostajalo bez struje. Dakle, mnogo neizgrađene električne mreže s mnogo problema i malo energije“, kazao je Štimac.

Štimac ističe kako knjigu posvećuje svim ljudima koji su svojim velikim doprinosom, u teškim vremenima oskudice materijala i sredstava, prepoznali važnost električne struje kao propulzivne grane u stvaranju boljeg života.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik