Ana i Ferdo Jakić: „Ma kakvi pokloni za Valentinovo? Zlato potamni, ruža uvene, a samo ljubav ostane“

Autor: na 13. veljače 2017.

 

„Vjenčali smo se kako bi jedno drugom pomagali u ljubavi, radosti, bolesti i žalosti. Nismo imali ništa u početku, ali svakodnevna ljubav je od svega jača- i to vam je brak“, ovim su nam riječima svoju životnu priču započeli Ana i Ferdo Jakić iz Metkovića koji već 52 godine svakodnevno slave svoju ljubav. Brojne fotografije na zidovima njihova doma dokazuju kako su uistinu živjeli onako kako su se jedno drugom na početku obavezali.

Svaki njihov dan od početka bračnog života započinje istim ritualom koji se sastoji od razgovora i prve jutarnje kave. Recept za uspješan i dug brak po njima je jednostavan, a osim ljubavi, kao najvažnije sastojke navode međusobno poštovanje i kompromisno rješavanje nesuglasica unutar kuće. U njihovoj mladosti, kazao nam je Ferdo, lakše je bilo upoznati sebi slične ljude, jer su mladi vrijeme više provodili u gradskom parku i ulicama, koje su danas zamijenjene kafićima.

„Trčao sam za njom prije braka i neka sam, jer je na kraju pristala biti moja žena. Živjeli smo i odvojenim životom  dok sam 15 godina bio pomorac, ali nikada nismo ni pomislili da bi se mogli razdvojiti. Nas od prvog dana sve spaja i tako će i ostati do kraja. Katkad se malo posvađamo, ali nakon toga se poljubimo i sve prođe“, kazao je Ferdo.

Obitelj se stvara za stolom

U dugogodišnjem zajedničkom životu, doživjeli su Ana i Ferdo i neke ružne dane. Među njima je i dan početka Anine bolesti koljena, zbog čega prvu jutarnju kavu, posljednjih 5 godina, svojoj Ruži, kako je od milja zove, kuha Ferdo.

U njihovo vrijeme, ističe Ana, mladi su se manje svađali, a razvoda gotovo da nije ni bilo.

„Mlade danas previše zanima život izvan kuće i zbog toga brakovi propadaju. Znao bi me on naljutiti, ali nikada nismo bili posvađani duže od sat vremena. Pa s kim bi pričala ako s njim ne pričam? Mladi bračni parovi sada idu spavat posvađani, a nesuglasice se ne smiju ostavljati za idući dan jer mogu prerasti u nešto više. Važno je čuvati svoju kući te svakodnevno kuhati i objedovati zajedno. Obitelj se stvara za stolom, a mladi to često zaborave“, naglasila je Ana.

Dan zaljubljenih ili Valentinovo nikada nisu posebno slavili. Da nema promidžbenih poruka i reklama, ne bi se, ističu, ni sjetili da je došao taj dan u godini.

„Pokloni nam nikada nisu bili važni, jer što sve to vrijedi ako nema mira u kući. Zlato potamni, ruža uvene  ali ljubav ostane. Vidjet ćete, naposljetku je ljudima jedino ljubav i potrebna“, zaključuje Ana.

Ana i Ferdo Jakić

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik