Bezreceptni lijekovi nisu uvijek pravovremeno i brzo rješenje

Autor: na 14. studenoga 2018.

Lijekovi koji se izdaju bez recepta, tzv. bezreceptni lijekovi, zauzimaju sve veći udio u ukupnoj potrošnji lijekova. Tomu u prilog ide brza i laka dostupnost lijekova, informacija o raznim bolestima i načinima njihova liječenja te sve veća svijest građana o brizi i odgovornosti za vlastito zdravlje.

Hrvati na lijekove bez recepta godišnje troše dvostruko više nego prije pet godina, a najčešće prodavani bezreceptni lijekovi u Hrvatskoj su analgetici (lijekovi za smanjenje boli), antipiretici (lijekovi za snižavanje tjelesne temperature), lijekovi za ublažavanje simptoma prehlade i lokalni dekongestivi (kapi i sprejevi za odčepljivanje nosa).

Korištenje bezreceptnih lijekova krije brojne posljedice

Iako građani sve više koriste bezreceptne lijekove, o njihovom djelovanju i rizicima sve manje pitaju stručnjake, zbog čega je iznimno važno da se njihovoj upotrebi pristupi s oprezom.

„Bezreceptni lijekovi nam mogu poslužiti da pravovremeno i brzo ublažimo simptome koji nas muče. Međutim, kao i drugi lijekovi, sa sobom nose različite probleme, kao što su oštećenja jetre, razvijanje ovisnosti ili pojačan rizik od krvarenja“, ističe magistra farmacije Martina Prusac.

Prema Hrvatskoj ljekarničkoj komori, gotovo 60 % građana uzima lijekove na svoju ruku, bez konzultacije s liječnikom ili ljekarnikom, dok oko 3 % njih pri tome i pogriješi. Stoga je iznimno važno da savjetovanje sa zdravstvenim stručnjacima o djelovanju i posljedicama primjene lijekova bude dijelom svakog postupka samoliječenja.

„Da bismo nešto mogli liječiti, prvo moramo znati o čemu se točno radi pa tako ljekarnik najprije mora utvrditi je li pacijent pravilno postavio samodijagnozu. Primjerice, pacijenti često dođu u ljekarnu i kažu da ih boli želudac, pri čemu, kad pitamo gdje točno, oni pokažu na donji dio trbuha, što se više odnosi na crijeva. Potom moramo utvrditi i je li ta tegoba koja muči pacijenta prikladna za samoliječenje. U posljednje vrijeme svi smo ohrabreni da preuzmemo odgovornost o brizi za sebe, što je uredu, no nažalost studije pokazuju da se velik broj pacijenata krivo samodijagnosticira“, kazala je Prusac.

Savjetovanje prije korištenja je nužno!

Bezreceptni lijekovi su prije stavljanja na tržište podvrgnuti strogoj kontroli kakvoće, sigurnosti i djelotvornosti zbog čega, ističe Prusac, pacijenti uvijek mogu biti sigurni da će u lijeku dobiti točno ono što je navedeno na pakiranju, dok kod dodataka prehrane nema garancije da će proizvod ispuniti ono što obećava.

„Bezreceptni lijekovi koriste se za liječenje nečega ili ublažavanje određenih simptoma, dok se dodaci prehrani u pravilu ne koriste za liječenje već za očuvanje zdravlja. Mi smo sigurni da oni nisu štetni za zdravlje, ali isto tako nismo sigurni da će doista ono što reklamira biti i njegov rezultat“, ističe Prusac.

Također, prilikom korištenja većeg broja lijekova, može doći i do određenih poteškoća s nekim dodacima prehrani, gdje ljekarnici trebaju biti primarni izvor informacija.

„Koji se problemi mogu pojaviti? Na primjer, osoba koja koristi lijekove za razrjeđivanje krvi, što mogu biti osobe s posebnom aritmijom ili ugrađenim stentovima zbog pretrpljenog srčanog udara, kod kojih nam je bitno držati krv u stanju u kojem ne može ponovno doći do stvaranja ugruška, primijeti da je počela, primjerice, zaboravljati, vidi da je ginkobiloba dobra baš za poboljšanje pamćenja i koncentraciju te se odluči za njezino korištenje. No, problem s ginkobilobom je što povećava rizik krvarenja u trenutku kad se koristi s drugim lijekovima koji rade to isto. Iz tog razloga, kad nam netko dođe tražiti ginko, najprije pitamo za koga je to i koristi li ta osoba nešto drugo od lijekova. To ne znači ni uvijek da se ginko ne smije koristiti, a ako je on doista nužan, može se razgovarati s liječnikom da pacijent bude pod nadzorom, ali u velikoj većini slučajeva doista nema potrebe riskirati“, kazala je Prusac.

Sukladno najnovijoj odluci Vlade RH, početkom 2019. godine PDV na bezreceptne lijekove smanjit će se sa sadašnjih 25 na 5 %, zbog čega će pojeftiniti i u maloprodaji. Dostupnost samoliječenja tako će se zasigurno povećati, no prije svakog uzimanja bezreceptnih lijekova, obavezno se posavjetujte sa svojim liječnikom ili ljekarnikom.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *



Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik