6 milijuna kuna za unaprjeđenje predškolskog obrazovanja

Autor: na 5. rujna 2018.

 

Gradonačelnik Dalibor Milan danas je sa suradnicima na konferenciji za medije predstavio projekt „Za skladnije i ugodnije predškolske dane u Dječjem vrtiću Metković“.

Za ovaj projekt  Gradu Metkoviću je iz Europskog socijalnog fonda dodijeljeno više od 6 milijuna kuna kojima će se unaprijediti predškolsko obrazovanje djece.

„Projektom se promiče obiteljska politika na način da zadovoljavamo potrebe  obitelji s djecom rane i predškolske dobi te na takav način stvaramo preduvjete za ostanak u zajednici. Tako će se realizirati mjere obiteljske i demografske politike kroz produljenje radnog vremena vrtića što podrazumijeva produljeni boravak, poslijepodnevni i smjenski rad vrtića. Dakle, cilj projekta je postići daljnji razvoj postojećih programa te uvođenje novih programa“, kazao je gradonačelnik Dalibor Milan.

Projekt, između ostalog uključuje poboljšanje materijalnih uvjeta u vrtiću, pri čemu će dvije nedavno adaptirane boravišne prostorije biti opremljene didaktikom te ostalom neophodnom opremom.

Također, uz sportski, u rad se uvodi i Montessori program, usmjeren na individualnom pristupu djetetu.

„Kroz program se stvara poticajno okruženje gdje su važni procesi rada iz svakodnevnog života, pri čemu oni samostalno uviđaju svoje pogreške te  pokušavaju riješiti određene situacije. Naravno, sve uz nadzor odrasle osobe koja ih usmjerava“, kazala je ravnateljica Julijana Bebić.

Kroz projekt će se poboljšati i program za djecu s poteškoćama u razvoju. Voditeljica projekta  Lara šiljeg  istaknula je značaj opremanja senzorne sobe koja će, uz pomoć stručnog osoblja osiguravati terapije djeci od najranije dobi.

„Za djecu s poteškoćama najvažnija je identifikacija i rana intervencija. Senzorna soba predstavlja inovativan pristup u radu s djecom s poteškoćama u razvoju jer je to multisenzorni prostor kojim se osigurava dodatna senzorna stimulacija ili reduciraju senzorni poremećaji. Dosad se takvoj usluzi moglo pristupiti izvaninstitucionalno, a sada će djeci rehabilitacija biti dostupna kroz rad u vrtiću. Djeca će raditi s defektologom, psihologom te logopedom“, kazala je voditeljica projekta, Lara Šiljeg.

Uz postojećih 57 djelatnika za realizaciju ovoga projekta, Dječji vrtić Metković ć na tri godine zaposliti još 22 osobe, od kojih je 12 odgajatelja te 10 pomoćnog osoblja.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik