Županijski SDP želi uvođenje Građanskog odgoja i obrazovanja u osnovne škole

Autor: na 20. rujna 2018.

 

Predstavnici županijskog SDP- a, na čelu s predsjednikom Krešimirom Kuranom, jučer su na konferenciji za medije predstavili prijedlog Zaključka o uvođenju Građanskog odgoja i obrazovanja u sve zainteresirane osnovne škole kojima je osnivač Dubrovačko-neretvanska županija.

Prema prijedlogu SDP- a, program Građanskog odgoja i obrazovanja uveo bi se kao izvannastavna aktivnosti za učenike petih i šestih razreda koji za isti pokažu interes. Provodili bi ga zainteresirani nastavnici tijekom jednog školskog sata u tjednu, a sredstva za provođenje trebala bi osigurati županija.

Cilj omogućavanja pohađanja ove izvannastavne aktivnosti je, ističe Kuran, razvoj informiranih, aktivnih i odgovornih građana na način da se učenike poučava njihovim pravima i odgovornostima te im se ukazuje na važnost tolerancije te preuzimanja aktivne uloge u društvu i zajednici.

„Danas se građanski odgoj u školama obrađuje među različitim predmetima, ali mi smatramo da to nije dovoljno. Poučeni dobrim iskustvom Istarske i Primorsko – goranske županije,  Grada Rijeke i još nekih gradova smatramo da i Dubrovačko – neretvanska županije treba ovaj predmet ponuditi kao izvannastavnu aktivnost. Ne vidim razlog zbog kojeg se to ne bi napravilo, s obzirom da je ova tema izrazito pozitivna i afirmativna. Također, trošak Županije ne bih bio velik jer je Grad Rijeka ustupio svim jedinicama lokalne samouprave koje to žele provesti sve svoje resurse – priručnike i smjernice za upotrebu tog priručnika“, kazao je Kuran.

Svoj prijedlog SDP- ovci će predati na županijski protokol, a sve s ciljem da bude uvršten kao točka dnevnog reda Županijske skupštine.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik