„Znanstvene čarolije“ u Gradskoj knjižnici

Autor: na 3. siječnja 2017.

 

U Gradskoj knjižnici Metković održane su dvije radionice na kojima su djeca predškolske i školske dobi upoznata sa kemijskim eksperimentima.

Radionice su dio volonterskog projekta „Znanstvene čarolije“ Studentske sekcije Hrvatskog kemijskog društva kojemu je cilj popularizirati znanost među mladima. Voditeljica radionica bila je Martina Manenica, studentica druge godine Kemijskog odsjeka Prirodoslovno- matematičkog fakulteta u Zagrebu, koja je za ovaj projekt nagrađena i Rektorovom nagradom za područje prirodnih znanosti.

„Studentska sekcija Hrvatskog kemijskog društva broji četrdesetak članova. Naša želja je djeci u najranijoj dobi ,na zanimljiv način, razbiti predrasude o kemiji, fizici i biologiji koje ih čekaju u daljnjem školovanju“, kazala je Martina, dodavši kako je broj ovakvih radionica pokazatelj da je cilj ovoga projekta prepoznat diljem Hrvatske.

Pokusi s kućanskim potrepštinama

Radionice traju 45 minuta i koncipirane su na način da djeca samostalno izvode eksperiment te uz pomoć voditelja donose valjane zaključke o procesima koji se događaju tijekom pokusa. Sastoje se od tri tematski vezana pokusa na kojoj su djeci prezentirani pojmovi kao što su gustoća, fazne promjene,  agregatna stanja te tvari u prirodi.

Današnja radionica bila je vezana uz temu zime i vremenskih prilika, a sve korištene „kemikalije“ zapravo su kućne potrepštine, što je posebice oduševilo učenika drugog razreda, Jakova Šiljega.

znanstvene čarolije

„Kako bi vidjeli na koji se način led brže otapa, koristili smo šećer i sol. Prvo se otopio led na koji smo posuli sol, zbog čega smo shvatili zašto se zapravo sol prosipa kad padne snijeg i zašto se more nikad ne zaledi. Super je bilo i kad smo u drugom pokusu od pjene za brijanje i sode bikarbone napravili snijeg“, rekao nam je Jakov.

Mlada znanstvenica iz Metkovića

U sklopu aktivnosti ovoga projekta Martina i njezine kolegice sudjeluju na brojnim manifestacijama, a s obzirom da je rođena Metkovka, ne krije zadovoljstvo što je jednu od radionica održala upravo u svom gradu.

„Sretna sam što imam priliku djeci iz Metkovića približiti prirodne znanosti. Ovo sigurno nije posljednja radionica, jer ću se potruditi da ih organiziramo kad god budem u mogućnosti“, istaknula je Martina.

Projekt Znanstvene čarolije započeo je u veljači 2010. godine, a podupiru ga Hrvatsko kemijsko društvo i PMF Zagreb.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik