„Život se sastoji od milijun malih stvari, a jedna od njih je prijateljstvo“

Autor: na 31. listopada 2018.

„Život se ne sastoji od milijun dolara, mi ih nikad nećemo vidjeti ni na slici. Život se sastoji od milijun malih stvari, a jedna od njih je i ovo prijateljstvo“, započinju priču o sebi Metkovci Nikola Medak i Mijo Vekić, dugogodišnji susjedi i prijatelji, čije je druženje preraslo u 25 godina dugu tradiciju – svako jutro zajedno popiju čaj s travaricom.

Kako sami kažu, to nije za dug, već za zdrav život, a početak ove tradicije vezan je s njihovim odlaskom u mirovinu.

„Početak je bio malo smiješan. Ja sam otišao u mirovinu na staru godinu 1992., a njega sam nagovorio da ode u prijevremenu mirovinu dva dana prije svog rođendana, 5. travnja 1993. godine. Taj dan je došao k meni i pitao me što ćemo sada, na što sam mu ja rekao da svako jutro pijem čaj, pa ako želi doći k meni i činiti mi društvo. Kako smo tad počeli, do danas taj čaj nijednom nije izostao“, kazao je Nikola.

Iako se, kako ističu, tih dana nerado sjećaju, svakodnevno ispijanje čaja nije izostalo ni u vrijeme poplava 2000. godine, kad je Mijo u kuću svog prijatelja Nikole ulazio kroz prozor, a da je njihovo druženje preraslo u tradiciju, shvatili su nakon 10 godina.

„Nakon 10 godina pijenja čaja, ispekli smo kozlina i naše obitelji su sjedile zajedno za mojim stolom u „pušari“. Tradicija je tako postala nakon 10 godina, a sljedeću proslavu imali smo za 15. godinu. Raspon od pet godina učinio nam se velik, pa tako sad svake godine 5. travnja pečemo kozlina. I iduće ćemo godine, ako bude zdravlja“, ističe Nikola.

U životu je važno imati prave prijatelje

„Jutri kad se ustanem, provirim kroz prozor je li u kuma Mije dignuta grilja i, ako je, on će doći kod mene za pola sata“, kazao nam je Nikola, a iako jako dobro poznaju navike jedan drugoga, tema za svakodnevni razgovor ne nedostaje.

„On nekada priča i po tri puta isto, a ja ga pitam „Di se ti gasiš, kume?“. Ali to vam je tek poslije dvije čašice, kad nam se malo otvori dar govora“, kroz smijeh ističe Nikola.

Kako sami kažu, u razgovoru vole jedan drugome „udarati kontre“, ali jedan bez drugog više ne mogu. Vjeruju da je u životu, pored obitelji, važno imati i prave prijatelje.

„Čovjek koji je sam je ništa, ne može ostvariti svoj cilj. Pored svoje obitelji, ja uvijek tražim nekog tuđega da dođe sa mnom sjesti. Nije mi ni kum tuđi više, ali bez njega se ne mogu pojesti tripice. On nikad neće izdati, uvijek voli dobru mezu i piće. Želim mladima preporučiti da se druže bez matematike, ono što imaju neka uvijek ponude, bez da se pitaju koliko ih to košta.“, ističe Nikola.

Drago im je vidjeti kad se drugi, posebice mladi, druže, ali svojim primjerom žele pokazati kako je u svemu važno ostati iskren i pošten.

„Drago mi je da se mladi druže, ako ih ima i deset zajedno, ali samo da ne budu pokvareni. Trebaju biti iskreni i u životu se čuvati od stvari koje ne valjaju, a društvo je uvijek dobro, samo treba imati pravo društvo“, zaključio je Mijo.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik