Zbog potresa u Zagrebu u DNŽ kasne rezultati testiranja 35 uzoraka na koronavirus

Autor: na 22. ožujka 2020.

Zbog potresa koji je jutros pogodio Zagreb nisu došli rezultati nalaza onih uzoraka koji su jučer poslani u Zagreb, rekao je na konferenciji za novinare Stožera civilne zaštite Dubrovačko-neretvanske županije župan Nikola Dobroslavić.

„Zbog ove situacije nemamo povratnu informaciju jesu li pozitivni ili negativni. Ali, moramo očekivati da će veći broj biti pozitivan. To nam govori dosadašnje iskustvo. To potvrđuje važnost svih mjera”, rekao je župan Nikola Dobroslavić rekavši da smo svi u mislima s građanima Zagreba. Pozvao je građane da se ponašaju sukladno pravilima koje propisuje struka.

Načelnik Stožera civilne zaštite DNŽ Joško Cebalo rekao je da je jučer poslano 35 uzoraka.

„Ukupno su upućena 102 uzorka od početka pandemije od čega je 14 pozitivnih. U samoizolaciji su 423 osobe. Od jučer nema novih kršenja rješenja o samoizolaciji. Sedmero ljudi je u karanteni, a prema informacijama s kojima ja raspolažem deset specijalizanata će doći na ispomoć u OB Dubrovnik”, rekao je načelnik Cebalo.

Ravnatelj ZZJZ DNŽ Mato Lakić rekao je kako je u posljednja 24 sata obrađeno 119 kontakata od ovih zaraženih.

„Od njih je 115 u samoizolaciji. Molim vas, ostajte kod kuće. Zdravstveni sustav radi neprekidno danima i pod velikim je pritiskom. Zato molim pomoć građana jer ćemo biti u velikom problemu ako mi zapnemo pod opterećenjem prevelikog broja novih slučajeva”, napomenuo je ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo DNŽ Mato Lakić.

Zamjenik ravnatelja OB Dubrovnik Mario Wokaunn kazao je kako je zaraženi liječnik kod kuće na samoizolaciji te mu je klinička slika dobra. Ustvrdio je i kako bolnica ima dovoljno respiratora.

Načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske Ivan Pavličević rekao je kako će se policajci s aerodroma, ako se ispostavi da su negativni, i oni iz Pomorske policije biti pregrupirani na poslove ophodnje.

Istaknuo je kako policija radi ophodnje prema dojavama, a jučer je takvih dojava bilo šest, mahom mlađih osoba koje su koristili igrališta. Najavio je rigoroznije mjere kontrole samoizolacije gdje će policijski službenici ići od vrata do vrata i provjeravati pridržavaju li se građani propisanih mjera samoizolacije.

Na konferenciji je istaknuto kako će JGP Libertas organizirati prijevoz za osoblje bolnice, a demantirana je glasina koja se pojavila na društvenim mrežama o navodnoj općoj karanteni od ponedjeljka.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić najavio je da se ubuduće, po novom protokolu prioriteta, većina građana s blažim simptomima neće testirati.

„Svi asimptomatski ili s blažim simptomima će ostati doma u izolaciji. Imamo ograničeni resurs briseva i testova, kao i zaštite opreme. Budemo li neracionalno trošili imat ćemo problem. Prioritet su zdravstveni radnici, teški bolesnici, bolnički bolesnici, starije osobe pa kronični bolesnici. Mlada zdrava osoba ne treba se testirati, već ostati doma u izolaciji. Testirat će se samo u slučaju pogoršanja simptoma”, objasnio je Lakić.

Dodao je kako je pri kraju uređenje dubrovačkog hotela Sumratin u svrhu tzv. izolacije u zajednici, za one koji neće imati uvjete za kućnu izolaciju, dok je Studentski dom dodatna lokacija.

Treba napomenuti da je u odnosu na posljednje informacije koje je Stožer jučer objavio, a to su odluke o ukidanju javnog gradskog i međugradskog prijevoza, kao i o ograničavanju i zabrani plovidbe na pojedinim linijama, donesena je odluka o radu trgovina koje su dosada imale dopuštenje za rad. Po toj odluci one smiju raditi od 8 do 17.

Donesena i je i odluka o mjerama održavanja zdravstvene higijene koje se moraju pridržavati svi autotaksi prijevoznici.

Također je donesena odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik