Započinje projekt proširenja Poduzetničke zone u Opuzenu

Autor: na 5. veljače 2020.

U Gradskoj vijećnici u Opuzenu održana je konferencija projekta „Izgradnja II. faze komunalne infrastrukture u poduzetničkoj zoni u Opuzenu“.

Ovim projektom će se, izgradnjom prometnice s pratećom infrastrukturom, proširiti već postojeće zajedničke infrastrukture Poduzetničke zone, što će pomoći u započinjanju novih i razvoju postojećih poduzetničkih aktivnosti.

Projekt su predstavili gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac i voditeljica projekta u Gradu Opuzenu Nikolina Mrdalj.

Foto: Grad Opuzen

Poduzetnička zona Opuzen u svojoj je prvoj fazi omogućila realizaciju proizvodnih, poslovnih i servisno-zanatskih namjena u okvirima malog gospodarstva, a slično se očekuje i od druge faze, koja bi trebala biti dovršena do 3. lipnja.

„Mislimo da će ovaj projekt uistinu doprinijeti razvoju gospodarstva u dolini Neretve. Očekujemo da će se nakon njegovog završetka zaposliti oko 100 osoba, a toliko je već zaposlenih u području zone izgrađene u prvoj fazi. Radovi će započeti 8. veljače, izvođač radova je Neretvanski sliv iz Opuzena, nadam se da ćemo već ovo ljeto imati izgrađenu komunalnu infrastrukturu i da će poduzetnici moći započeti sa izgradnjom svojih objekata“, rekla je voditeljica projekta Mrdalj.

Sve parcele na području druge faze Poduzetničke zone, već su prodane, a gradonačelnik Opuzena Ivo Mihaljević smatra da će se ovim projektom malim poduzetnicima uvelike pomoći u poslovanju.

„Želimo potaknuti poduzetnike, biti im servis i ubrzati administraciju, a sve u cilju zapošljavanja mladih obitelji i otvaranja novih radnih mjesta. Naše parcele nisu velike, površina im je oko 1000 kvadrata, ali sa mogućnošću spajanja do 6000 kvadrata. Izgrađenost parcele je 40%, što znači da se na jednoj parceli može se izgraditi objekt od 400 kvadrata, visine do 9,5 metara. Mislim da je to sasvim dovoljno za male poduzetnike“, rekao je Mihaljević.

Otvaranje Centra kompetencije za agrume

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je da je Poduzetnička zona u Opuzenu jedna od boljih u županiji, te da je i Dubrovačko-neretvanska županija jedan od kupaca parcele projektnoj zoni.

„Na parceli koju smo kupili planiramo osnovati Centar kompetencije za agrume. Taj projekt je još uvijek na valorizaciji i nadamo se da će nam ga Ministarstvo odobriti, da će biti od koristi proizvođačima mandarina i da će im pomoći u rješavanju njihovih problema“, rekao je Dobroslavić.

Sam projekt „Izgradnja II. faze komunalne infrastrukture u Poduzetničkoj zoni u Opuzenu“ vrijedan je 9,3 milijuna kuna, od čega je 6 milijuna kuna bespovratnih sredstava financirano putem Europskog fonda za regionalni razvoj, slijedom prijave na Poziv na dostavu projektnih prijedloga za natječaj „Razvoj infrastrukture poduzetničkih zona“.

„Prepoznali smo potrebe poduzetnika i raspisali natječaj u kojem su, prije svega, u centru bili upravo poduzetnici. Pohvaljujem inicijativu Grada Opuzena i njegovog tima koji je prepoznao da je jedan od preduvjeta za pokretanje poduzetničkih aktivnosti stvoriti temelje, a to je poduzetnička infrastruktura“, rekla je pomoćnica ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Ana Mandac.


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik