Zaključci sa radnog sastanka – NISU OBVEZUJUĆI, tek jedno od mogućih rješenja

Autor: na 27. veljače 2018.

 

„Zaključci sa radnog sastanka vezanog za Izvorište Doljani, na kojem su uz predstavnike Grada Metkovića i Općine Čapljina sudjelovali i predstavnici nadležnog Ministarstva i Hrvatskih voda predstavljaju samo jedno od mogućih rješenja problematike oko izvorišta, a obvezujuću primjenu predstavljat će jedino Ugovor o isporuci i prihvaćanju vode presječenog sustava koji će nastati kao rezultat dogovora dvije jedinice lokalne samouprave.“

Odgovor je ovo iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike na naš upit koji smo im postavili nakon što su jučer čelnici Mosta nezavisnih lista prozvali gradonačelnika Milana, da je potpisom na zapisnik sa radnog sastanka, predao izvorište Doljani općini Čapljina, a gradonačelnik poslije te tvrdnje odbacio.

Provedba ugovora iz 2015. između RH i BIH 

Predmetni sastanak je održan temeljem poziva Ministarstva zaštite okoliša i energetike, a u cilju usuglašavanja provedbenog ugovora o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom, kojeg su sklopile Vlada Republike Hrvatske i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine u srpnju 2015. godine.

Iz Ministarstva ističu kako se do konkretnog rješenja ove 26 godina stare problematike može doći jedino uz poznavanje svih objektivnih činjenica.

Zatvaranje izvorišta Doljani?

Pritom su naglasili kako je sukladno BIH propisima nejasan status samog isporučitelja, tvrtke Metković d.o.o., koja iako upravlja izvorištem Doljani, ne može dokazati pravo vlasništva nad njim, jer izvorište nije u prostornom planu Općine Čapljina. Za korištenje istog nije ishodovana vodopravna dozvola niti se plaća naknada za korištenje voda, te za njega nisu donesene zone sanitarne zaštite.

Zbog toga je samom izvorištu prijetilo sankcioniranje od strane nadležnih službi Bosne i Hercegovine što bi dovelo do njegovog skorog zatvaranja i nemogućnosti daljnjeg korištenja za Metković d.o.o.

Samim zatvaranjem predmetnog izvorišta opskrba pitkom vodom na području Metkovića vršila bi se iz sustava NPKLM-a iz izvorišta Prud čija je proizvodna cijena vodne usluge znatno viša od one sa izvorišta Doljani.

Iako su iz Ministarstva istaknuli kako su zaključci sa radnog sastanka po njima najrealnije rješenje problematike vezane za Izvorište Doljani, napominju da će do konačnog rješenja doći dogovorom dvije jedinice lokalne samouprave uz sukladnost volje obiju strana.

 


Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik