Zabilježen prvi smrtni slučaj od koronavirusa u DNŽ, preminuo stariji muškarac

Autor: na 5. travnja 2020.

 

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji od koronavirusa je preminuo 85-godišnjak, koji je hospitaliziran u noći s petka na subotu i intubiran na Jedinici za intenzivno liječenje, ali je zbog preteškog stanja izgubio bitku za život, objavio je u nedjelju na redovitoj konferenciji za medije Županijski stožer civilne zaštite.

Iz Stožera su naglasili kako su zabilježena tri nova slučaja zaraze u županiji pa je sada ukupan broj 62.

Župan Nikola Dobroslavić ovom prilikom je izrazio sućut obitelji preminulog te istaknuo kako sama činjenica da se konferencija za medije održava i na samu Cvjetnicu pokazuje kako se nalazimo u vremenu krize. Još jednom je naglasio važnost pridržavanja propisanih mjera u cilju suzbijanja širenja zaraze.

Načelnik Stožera Joško Cebalo naveo je kako su od početka pandemije poslana za Zagreb 502 uzorka, a 62 su pozitivna, pri čemu se još čeka jedan rezultat. Napomenuo je kako je u dubrovačkom studentskom domu pripremljeno 250 kreveta, a čeka ih se još 200.

”Hospitalizirano je 14 osoba, osam u OB Dubrovnik, a šest u Studentskom domu. Četvero pacijenata iz OB Dubrovnik je prebačeno u KBC Split, a jedna za Zagreb. Imamo dvije izliječene osobe”, izjavio je načelnik Stožera Joško Cebalo dodavši kako je Studentski dom jučer stavljen u funkciju kao sekundarni objekt OB Dubrovnik.

Načelnik Cebalo se osvrnuo na požare koji su izbili u općini Smokvica i Orebić te pozvao sve građane još jednom da se pridržavaju mjere zabrane paljenja na otvorenom.

Ravnatelj dubrovačke bolnice Marijo Bekić izjavio je kako je hospitalizirano 7 pozitivnih pacijenata i stabilnog su općeg stanja na odjelu zaraznog, jedan je na intenzivnom nepromijenjenog stanja i nije intubiran, a još šest ih je smješteno u Studentskom domu, jer nemaju uvjete za kućno liječenje. I dalje je pozitivan jedan liječnik i jedna medicinska sestra. U samoizolaciji je i 6 liječnika, 11 medicinskih sestara i dva nemedicinska djelatnika. Ukupno je u bolnice u Splitu i Zagrebu prevezeno pet pacijenata.

”Izgubili smo borbu za život 85-godišnjeg pacijenta koji je primljen u noći s petka na subotu i koji je pred jutro preminuo. Smješten je u jedinicu intenzivnog liječenja, intubiran je, ali nije uspio izdržati tu borbu, bio je preteškog općeg stanja prije”, rekao je Bekić.

Ravnatelj županijskog Zavoda za javno zdravstvo Mato Lakić rekao je kako je u protekla dva dana od 12 novozaraženih jedan zdravstveni radnik koji nije iz bolnice i kontakt je drugog zdravstvenog radnika, dvije obitelji ranije zaraženih s po još dvoje novozaraženih. Jedan je iz Konavala u vezi sa Zračnom lukom, a jedan čija je djevojka pozitivna. Potom to je bračni par kojima se traži izvor zaraze, kao i osobi iz Ploča, te na koncu i preminula osoba, za koju je u tijeku istraga o izvoru zaraze.

”Među 62 oboljelih gotovo su podjednako zastupljena oba spola (32 muških osoba, 30 ženskih), prosječna dob je 52 godine. Što se tiče jedinica lokalne samouprave iz kojih dolaze, 25 ih je iz Dubrovnika, 24 iz Konavala, pet iz Trpnja, tri iz Kule Norinske, po dvoje Župa dubrovačka i Ploče te jedna osoba iz Vele Luke”, rekao je Lakić.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu DNŽ Luka Lulić rekao je kako je zaražena jedna njihova nemedicinska djelatnica koja nije imala kontakta s pacijentima i vrlo ograničen kontakt s medicinskim osobljem.

Načelnik PUDN Ivan Pavličević upozorio je kako je Policija dobila dojave kako pojedini svećenici emitiraju mise putem razglasa uslijed čega dolazi do okupljanja građana, no kako se to neće dopustiti s ciljem sprječavanja širenja zaraze koronavirusom.

 

Označena kao

Mišljenja čitatelja

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *Radio Delta

- LIVE -

Trenutno svira

Naziv

Umjetnik